Udland

Taliban vil ikke lade mig arbejde, siger kvindelig tv-vært

Afghanistans kvinder frygter for en fremtid under Taliban, fortæller TV 2s korrespondent Simi Jan fra Kabul.

Taliban har siden magtovertagelsen i Afghanistan haft travlt med at forsikre afghanerne og omverdenen om, at de har gode hensigter og vil arbejde for lov og orden.

På et pressemøde tirsdag sagde bevægelsens talspersoner, at kvinder stadig vil få lov at gå i skole under Talibans styre, men tilføjede, at det bliver "inden for rammerne af islamisk lov".

Nu fortæller en tv-vært fra Afghanistans hovedstad Kabul imidlertid, at Taliban ikke vil tillade, at hun passer sit arbejde. Hun frygter nu for sit liv:

- Jeg tog mod til mig og tog ind på kontoret for at arbejde, men det ville regimets soldater ikke tillade. De sagde, der var sket et regimeskifte, fortæller Shabnam Khan Dawran, som indtil for få dage siden var vært på tv-stationen Mili.

- Jeg beder verden hjælpe mig. Mit liv er i fare, siger tv-værten til nyhedsbureauet Reuters.

Kvindelig tv-vært interviewede Taliban

Tirsdag var situationen ellers en helt anden på et af Afghanistans største medier, ToloNews.

Her tonede den kvindelige studievært Beheshta Arghand frem på skærmen i et interview med et centralt medlem af Talibans medieteam ved navn Mawlawi Abdulhaq.

Ifølge et tweet fra mediedirektør Miraqa Popal handlede interviewet om situationen i Kabul.

Popal bekræftede desuden, at tv-stationens nyhedsudsendelser ville vende tilbage med deres kvindelige værter.

Simi Jan: - Kvinder græder og er bange

Men trods de positive toner fra ToloNews frygter Afghanistans kvinder for en fremtid under Talibans regime. Det fortæller TV 2s korrespondent Simi Jan fra Kabul:

- Der er kvinder, der græder. De føler sig ladt i stikken, de føler sig frustrerede, men de er mest af alt bange.

Simi Jan fortæller, at der er langt færre kvinder i gadebilledet i Kabul efter Talibans magtovertagelse.

- Væk er de kvinder, man så på gaden, der gik rundt i jeans, stramme toppe og et lille tørklæde, der dækkede håret mere symbolsk. Det er slut. Det er fortid. Nu skal man som kvinde gå tildækket.

Frygter at miste alt

Ifølge Tahmina Salik, som er selvstændig konsulent og rådgiver om kvinderettigheder, frygter afghanerne at miste alt det, de har opnået.

- Især kvinderne, som har fået uddannelser, arbejde, frihed, og som har levet helt almindelige liv med at gå på café og snakke. De frygter nu, at det hele bliver taget fra dem, siger hun til TV 2.

Også FN's generalsekretær, António Guterres, har udtrykt bekymring over piger og kvinders rettigheder i Afghanistan og opfordret til, at rettighederne skal beskyttes.

I Kabul gik flere afghanere torsdag på gaden for at protestere mod Taliban.

Demonstranterne var både mænd og kvinder, som frygter, at oprørsgruppen vil vende tilbage til tidligere tiders barske diktatur.