Skudsalver og skrig mens situationen omkring Kabuls lufthavn spidser til

Desperate afghanere forsøger at komme ud af landet, mens Taliban er begyndt at oprette kontrolposter og pisker dem, der flygter.

Desperationen vokser uden for lufthavnen i Afghanistans hovedstad, hvor afghanere kæmper for at komme ud af Kabul – den eneste vej ud af Afghanistan, efter at Taliban har taget magten i landet i søndags.

Sidst på aftenen var der ikke en mand blandt os, som ikke græd

Britisk soldat i lufthavnen i Kabul

I én video derfra skriger en kvinde med et grønt tørklæde desperat til de soldater, der holder de flygtende afghanere i skak bag pigtrådshegnet i Hamid Karzai International Airport.

I en anden kan man høre skud, mens en tætpakket gruppe mennesker kaster sig til jorden i takt med skudsalverne.

Sammen med flere tusinde afghanere, hvoraf nogle har arbejdet for vestlige ambassader og organisationer, venter de på at finde ud af, om de kan komme i sikkerhed med et evakueringsfly eller er strandet i Talibans nye Afghanistan.

- Det er det sted, hvor mange afghaneres liv lige nu bliver afgjort, siger Simi Jan, der er TV 2s korrespondent i Kabul.

Simi Jan har talt med flere af dem, der kan skimte sikkerhed og frihed bag lufthavnens pigtrådsmur og en rand af britiske soldater, der bevogter den.

- Bare de tager mig. Uanset hvilket land. Bare jeg kan komme herfra, siger en bange og grædende kvinde.

USA advarer med blokbogstaver

Mens Taliban dag for dag konsoliderer deres magt i Afghanistan, har USA nu erkendt, at stormagten ikke kan garantere sikker adgang til lufthavnen, som de fortsat kontrollerer.

Det skriver deres udenrigsministerium med blokbogstaver i en pressemeddelelse.

Og det sker på et tidspunkt, hvor USA og andre lande knokler for at evakuere flere tusinde mennesker hver dag.

- Der er ingen specifikke flyvetider. Vi flyver så mange gange, vi kan hver dag. Vi har ingen information om, hvor længe disse flyvninger er mulige. Kom venligst til lufthavnen så snart som muligt, står der i en meddelelse til amerikanske statsborgere.

Flere lande deriblandt Danmark har advaret deres statsborgere om uroligheder og manglen på sikkerhed i lufthavnen.

Taliban har ellers lovet, at der er fri adgang til lufthavnen for dem, der ønsker at forlade Afghanistan.

Men i praksis er virkeligheden en anden.

Desperate mødre smider babyer over hegnet

Onsdag kom det frem, at Taliban har oprettet kontrolposter på vej fra hovedstaden til den internationale lufthavn, hvor de angriber og pisker dem, der forsøger at komme til lufthavnen og med et evakueringsfly.

For eksempel blev en afghansk tolk, der har arbejdet for den australske hær, skudt i benet af Taliban, skriver flere australske medier, herunder SBS og The Guardian Australia.

Den smuldrende sikkerhedssituation og Talibans brudte løfter førte onsdag til scener, hvor desperate mødre forsøgte at kaste deres babyer og små børn ind til de britiske soldater og andre, der var nået ind i lufthavnen for at få dem i sikkerhed.

Nogle af dem endte i pigtråden, og mødrene græd. Selv soldaterne græd, fortæller en af dem med stjerner på skulderen til Sky News.

Det samme siger en britisk faldskærmssoldat til avisen The Independent.

- Mødrene var desperate, de blev slået af Taliban. De råbte "red min baby" og kastede babyer ind til os – nogle af babyerne landede på pigtråden. Det var frygteligt. Sidst på aftenen var der ikke en mand blandt os, som ikke græd, siger han.

Soldater forsøger at fylde evakueringsfly

Den amerikanske advarsel har fået Storbritannien til at frygte, at USA om få dage trækker deres omtrent 6000 soldater ud. Og uden dem, kan evakueringerne ikke fortsætte, siger kilder i regeringen og sikkerhedstjenesterne til The Guardian.

Men mens de kan, fylder britiske soldater afghanere på flyene – også dem uden papirerne i orden, viser billeder fra Sky News.

- Det er ét stort logistisk helvede med så mange lande, der skal have evakueret deres borgere og dem, der har hjulpet dem. Men jeg kan høre fly lande og lette i pendulfart, så der er gang i den, siger TV 2s korrespondent Simi Jan foran lufthavnen.

Siden søndag er 12 mennesker blevet dræbt af skud eller trampet ihjel, skriver Reuters.

Mens børn, unge og gamle forsøger at flygte ud af Afghanistan, fastholder præsident Joe Biden fra Det Hvide Hus i USA, at man ikke kunne have forladt Afghanistan, uden at det var endt i kaos.

- Jeg ved ikke, hvordan den idé er opstået, siger han til tv-stationen ABC.

I Danmark står Røde Kors klar til at modtage de evakuerede afghanere, der torsdag morgen landede i Københavns Lufthavn.

- Vi har et setup, der giver de afghanere, der nu kommer til Danmark, en rigtig god modtagelse, og som sørger for, at der er nogen til at hjælpe dem med en varm seng og de fornødenheder, de skal bruge, siger generalsekretær Anders Ladekarl.