Udland

Fly med 84 evakuerede fra Afghanistan netop landet i København

Dansk Røde Kors modtager de evakuerede afghanere i lufthavnen.

Et fly med 84 personer, der er evakueret fra Afghanistan, er lige landet i Københavns lufthavn.

Det bekræfter udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), på Twitter.

- Jeg er glad for at kunne bekræfte, at vi nu har fået et fly med 84 evakuerede personer på sikker grund i Danmark, skriver han.

Jeppe Kofod bekræfter også, at evakueringen af danskere og lokale fortsætter.

- Operationen er stadig i fuld gang, og vi arbejder på højtryk for at evakuere de sidste lokalansatte, tolke og andre grupper ud af Kabul, skriver han på Twitter.

Røde Kors tager imod de evakuerede

Det er primært lokalt ansatte og tolke, der har arbejdet på den danske ambassade, samt deres familier, der var ombord på flyet, oplyste Udenrigsministeriet til Ritzau.

Ved ankomsten til Københavns Lufthavn skal de 84 personer først registreres af myndighederne.

Derefter står Dansk Røde Kors klar til at modtage de evakuerede afghanere.

Det fortæller generalsekretær i Røde Kors, Ander Ladekarl, til Ritzau.

- Vi har et setup, der giver de afghanere, der nu kommer til Danmark, en rigtig god modtagelse, og som sørger for, at der er nogen til at hjælpe dem med en varm seng og de fornødenheder, de skal bruge. Vi ved jo endnu ikke, hvad de har med, så vi er forberedt på lidt af hvert, siger han.

Dansk Røde Kors er forberedt på at modtage flere evakuerede i de kommende dage, men hvor mange det vil dreje sig om, og hvornår de kan ankomme, kan Anders Ladekarl ikke sige noget om.

De evakuerede afghanere skal midlertidigt bo på Center Sandholm.

Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en skriftlig kommentar til TV 2.

- Både Udlændingestyrelsen og Røde Kors har mange års erfaring med at tage imod og indkvartere udlændinge. Jeg er derfor tryg ved, at vi også får håndteret denne situation godt, skriver han.

En bred politisk aftale sikrer, at de afghanske ansatte og deres familier kan opholde sig to år i Danmark, og de vil kunne søge om opholdstilladelse i landet i medfør af udlændingeloven.

Mattias Tesfaye oplyser, at regeringen - når Folketinget åbner til oktober - vil fremsætte et lovforslag, der skal "sikre gruppen et særligt, toårigt opholdsgrundlag, som det er aftalt blandt et bredt flertal af Folketingets partier.”

Første fly landede onsdag

Det første fly med evakuerede landede onsdag morgen i Københavns Lufthavn. Der var dog ingen danskere om bord på flyet. I stedet var der 14 nordmænd og en person med lovligt ophold i Danmark.

Flyet, der havde plads til 172 passagerer, var tomt på nær de 15 evakuerede.

Ifølge piloten gave det dog fin mening at flyve hjem med det næsten tomme fly, fordi det var lejet ud til en anden kunde. Det danske fly havde derfor ikke mulighed for at blive i Islamabad.

Den kontraktlige forpligtelse var til fodboldklubben FC København, der skulle til Tyrkiet, hvor de torsdag skal spille kvalifikationskamp i Conference League mod Sivasspor.

Klubben afviser dog at have lagt pres på for at få flyet hjem.

Udenrigsministeriets forklaring på, at der kun var 15 personer med flyet er, at det er en vanskelig operation at evakuere folk.

70 personer på danskerlisten

Ifølge Udenrigsministeriets liste over personer med dansk tilknytning i Afghanistan, skal cirka 70 personer evakueres fra landet.

- Vi har en liste over danske statsborgere eller andre med lovligt ophold i Danmark. Den seneste liste er på op mod 70 mennesker, sagde Jeppe Kofod (S) onsdag.

Det reelle tal kan dog være meget større, da Udenrigsministeriets opgørelse over danskerne i Afghanistan kan være behæftet med usikkerhed, understreger ministeriet.

Derudover kan personer fra listen være blandt de 84 evakuerede, der netop er landet i København.