Taliban i Afghanistan

De gør klar til kamp i provinsen, der ikke vil overgive sig til Taliban

Provins i det nordøstlige Afghanistan hævder at have våben og soldater klar til at bekrige Taliban. Men de har brug for hjælp, lyder appel.

Stemningen i Afghanistan er præget af frygt, modløshed og uvished.

Præsidenten er flygtet ud af landet, og regeringen har overladt kontrollen til Taliban efter indtagelsen af Kabul søndag. Imens forsøger tusindvis af desperate landsmænd at komme ud af Afghanistan for at undslippe det nye Taliban-styre.

Men én provins nægter at overgive sig.

Vores moral er intakt

Ahmad Massoud, politiker og modstandsleder

For mens Taliban menes at have mødt ingen eller meget lidt modstand, da de indtog den ene provins efter den anden på vej mod Kabul, insisterer de i Panjshir-provinsen på at forsvare sig mod den militante islamistiske bevægelse.

Det forlyder endda, at civile afghanere fra andre dele af landet samt soldater fra de afghanske regeringsstyrker er på vej til Panjshir for at slutte sig til en væbnet kamp.

Spørgsmålet er, om de kan holde stand.

Særligt én ting taler dog til deres fordel: De har gjort det før.

Løvens søn kalder til kamp

Både da de sovjetiske styrker gik i krig i Afghanistan i 1980'erne, og da Taliban tog kontrol over store dele af landet i 1990'erne, stod Panjshir imod.

Med sin placering i Hindu Kush-bjergkæden i det nordøstlige Afghanistan har topografien været en vigtig del af forklaringen på provinsens evne til at forsvare sig.

Det samme har Ahmad Shah Massoud med tilnavnet "Løven af Panjshir".

Han førte an i kampen mod Sovjetunionen, og i den efterfølgende borgerkrig var han den militære leder af Den Nordlige Alliance, der i 2001 sammen med den amerikanskledede koalition fik fjernet Taliban fra magten.

Det nåede Massoud dog ikke selv at opleve. Han blev dræbt i et selvmordsangreb 9. september 2001.

I dag er hans søn Ahmad Massoud en af de lokale ledere i Panjshir, og han har sat sig selv i spidsen for den nye kamp mod talibanerne.

I et læserbrev i avisen The Washington Post proklamerede han onsdag, at "modstanden mod Taliban begynder nu".

- Jeg er klar til at gå i min fars fodspor sammen med mujahedin-krigere, som er klar til endnu en gang at tage kampen op mod Taliban. Vi har lagre med ammunition og våben, som vi tålmodigt har indsamlet siden min fars tid, fordi vi vidste, at denne dag måske ville komme.

Støtte fra soldater

Som symbol på den genopståede modstandskamp er et særligt flag flere steder i Panjshir blevet hejst for første gang siden 2001. Det viser billeder på sociale medier.

Flaget består af en grøn, en hvid og en sort stribe og er kendt som flaget for Den Nordlige Alliance.

En video, som hævdes optaget i Panjshir, viser adskillige personer køre i optog med biler og scootere med selvsamme flag løftet over sig.

Foruden de våben, som den allerede havde i sin besiddelse, har alliancen ifølge Ahmad Massoud også fået adgang til flere våben gennem de afghanere, som de seneste dage skal have sluttet sig til oprøret i Panjshir.

Massoud hævder i sit læserbrev desuden at have fået tilslutning fra medlemmer af de afghanske specialstyrker samt soldater fra regeringshæren, som "følte afsky over deres kommandørers overgivelse" til Taliban.

De er nu også på vej til bjergprovinsen med deres udstyr, fortæller lederen.

Billeder fra området viser onsdag afghanske soldater i uniform være til stede i Panjshir-provinsen.

En ny modstandsalliance

Samtidig med meldingerne om Den Nordlige Alliances mulige genopståen forlyder det, at de har støtte fra højeste sted.

Afghanistans vicepræsident, Amrullah Saleh, har sagt, at han stadig befinder sig i Afghanistan, og at han anser sig selv som den "legitime varetager af præsidentposten" efter Ashraf Ghanis flugt ud af landet.

- Jeg vil aldrig nogensinde under nogen omstændigheder bukke for Taliban-terroristerne. Jeg vil aldrig forråde ånden og arven efter min helt, Ahmad Shah Massoud. Jeg vil ikke skuffe millioner, der lyttede til mig. Jeg vil aldrig være under samme tag som Taliban. Aldrig, skrev Saleh søndag på Twitter, mens Kabul faldt.

De seneste dage har han på sociale medier udtrykt støtte til de afghanere, der flere steder i landet har protesteret mod Taliban.

Det er ikke oplyst, hvor Saleh nu opholder sig, men mange spekulerer i, at han er taget til Panjshir-provinsen og har slået pjalterne sammen med sin store helts søn, Ahmad Massoud.

Rygterne tog til i styrke, da der søndag dukkede billeder op, som viser vicepræsidenten sidde i samtale med netop Massoud på et ukendt sted.

Tirsdag skrev Saleh på Twitter, at modsat USA og NATO er de nogle, som ikke har mistet ånden.

- SLUT JER TIL MODSTANDEN, appellerede han.

Appellerer til Vesten om hjælp

Ahmad Massoud slår i sit læserbrev i The Washington Post fast, at Talibans krigere vil blive mødt med dedikeret modstand, hvis de indleder et angreb på Panjshir.

Modstandsbevægelsens flag vil vaje over alle steder, som Taliban vil forsøge at indtage, skriver han.

Men det vil ikke være nok, erkender han.

For Panjshirs fordel som svært fremkommelig provins i bjergene er også dens svaghed, da det kan blive svært at få nye forsyninger frem under en krig med Taliban.

Derfor sender han en appel til det internationale samfund:

- Vi ved, at vores militære styrker og logistik ikke vil være tilstrækkelige. De vil hurtigt blive opbrugt, medmindre vores venner i Vesten kan finde en måde at forsyne os med det samme.

Modstand i flere byer

Selvom Panjshir nu er eneste tilbageværende provins, der ikke meldes under Taliban-kontrol, er der de seneste dage gennemført protester mod Taliban-styret i byer andre steder i landet.

Både i Jalalabad, Khost og Asadabad blev demonstranter set fjerne de hvide flag for Talibans islamiske emirat og i stedet hejse Afghanistans sort-rød-grønne flag.

I Asadabad fik det ifølge nyhedsbureauet Reuters flere Taliban-krigere til at skyde mod demonstranterne, hvorved flere blev dræbt. Derudover har Taliban indført udgangsforbud i hele Khost-regionen for at kunne gennemføre "en rydningsoperation", skriver CNN.

Men frygten for Talibans hævn har ikke betydning for Ahmad Massoud:

- Uanset hvad der sker, vil mine mujahedin-krigere og jeg forsvare Panjshir som den sidste bastion for afghansk frihed. Vores moral er intakt. Vi ved fra erfaringen, hvad der venter os.