Taliban i Afghanistan

Biden talte usandt om Afghanistan, siger tidligere CIA-chef

Beslutningstagerne har truffet beslutninger på baggrund af deres personlige og politiske interesser, og det har resulteret i Afghanistans fald.

På et pressemøde mandag sagde præsident Joe Biden, at ingen kunne have forudset det nuværende kaos i Afghanistan.

Men den amerikanske præsident taler usandt.

Det hævder CIA's tidligere chef for terrorbekæmpelse i regionen Douglas London.

I en artikel bragt i det amerikanske medie Just Security retter Douglas London massiv kritik mod Biden. For kaosset var netop et af de scenarier, som CIA havde forudset, skriver han.

Biden fortalte ikke sandheden

Den amerikanske efterretningstjeneste CIA havde vurderet, at de afghanske sikkerhedsstyrker kunne kollapse inden for få dage, hvis de amerikanske tropper trak sig tilbage fra Afghanistan, skriver den tidligere CIA-chef.

Ifølge Douglas London havde efterretningstjenesten delt deres vurdering med Bidens embedsmænd, men alligevel sagde præsidenten følgende under mandagens pressemøde om situationen i Afghanistan:

- Jeg har altid lovet det amerikanske folk, at jeg vil være oprigtig over for jer. Sandheden er, at dette udfoldede sig hurtigere, end hvad vi havde regnet med.

Men Bidens udtalelse er som minimum vildledende, mener Douglas London. Præsidenten var bevidst om, at Talibans hurtige magtovertagelse var et muligt scenarie.

Efterretningstjenestens vurderinger blev ignoreret

Joe Biden var ikke den første præsident, som blev advaret mod en amerikansk tilbagetrækning i Afghanistan.

CIA advarede også den forhenværende præsident Donald Trump. Alligevel lavede Trump en aftale med Taliban i februar 2020 om at trække de amerikanske soldater tilbage inden for 14 måneder.

I artiklen i Just Security skriver Douglas London, at de amerikanske beslutningstagere ikke lytter til efterretningstjenestens vurderinger, da de vægter deres personlige og politiske interesser højere:

- Fiaskoen skyldtes ikke mangel på advarsel, men snarere hybris og politisk risikoregning af beslutningstagere.

Som CIA's tidligere chef for terrorbekæmpelse i det sydlige og sydøstlige Asien havde Douglas London advokeret for, at USA skulle bevare sin tilstedeværelse i Afghanistan, dog i en mindre grad.

Han foreslog, at man indførte en gruppe med fokus på bekæmpelse af terrorisme, som skulle undgå at være i ildlinje med rivalerne.

Den danske regering blev også advaret

Også i Danmark har regeringen mødt kritik for deres rolle i det katastrofale exit fra Afghanistan.

I december 2020 advarede Forsvarets Efterretningstjeneste om, at en tilbagetrækning af Vestens tropper kunne føre til et sammenbrud af de afghanske sikkerhedsstyrker.

Både politikere og eksperter har kritiseret regeringen for deres langsomme reaktionstid og manglende evakueringsplan.

Men regeringen har ligesom USA og andre vestlige lande fastholdt, at ingen kunne have forudset, at udviklingen ville ske så hurtigt, som det er tilfældet.