84 evakuerede fra Afghanistan lander i dag i København

De evakuerede er primært afghanere, der har arbejdet for den danske stat, og deres familier.

84 personer evakueret fra Afghanistan flyver natten til torsdag fra Dubai til Danmark i et SAS-fly. Flyet er estimeret til at lande klokken lidt over 7 dansk tid.

Det bekræfter Udenrigsministeriet over for Ritzau.

Det er primært lokalt ansatte og tolke, der har arbejdet for den danske stat, samt deres familier, der er om bord på flyet, oplyser Ministeriet.

Flyet landede mandag i Islamabad, den pakistanske hovedstad, der er base for evakueringen af danskere i Afghanistan.

I Pakistan samlede flyet de 84 evakuerede personer op og fløj videre til Dubai, hvorfra det nu er på vej mod Danmark.

70 personer på danskerlisten

Ifølge Udenrigsministeriets liste over personer med dansk tilknytning i Afghanistan, skal cirka 70 personer evakueres fra landet.

- Vi har en liste over danske statsborgere eller andre med lovligt ophold i Danmark. Den seneste list er på op mod 70 mennesker, sagde Jeppe Kofod (S) onsdag.

Det reelle tal kan dog være meget større, da Udenrigsministeriets opgørelse over danskere i Afghanistan kan være behæftet med usikkerhed, understreger ministeriet.

Derudover kan personer fra listen være blandt de 84 evakuerede, der natten til torsdag fløj fra mod Danmark.

Første fly landede onsdag

Det første fly med evakuerede landede onsdag morgen i Københavns Lufthavn. Der var dog ingen danskere om bord på flyet. I stedet var der 14 nordmænd og en person med lovligt ophold i Danmark.

Det danske DAT-fly, der havde plads til 172 passagerer, var tomt på nær de 15 evakuerede.

Ifølge piloten gav det dog fin mening at flyve hjem med det næsten tomme fly, da det var lejet ud til en anden kunde. Flyet havde derfor ikke mulighed for at blive i Islamabad.

Den kontraktlige forpligtelse var til fodboldklubben FC København, der skulle til Tyrkiet, hvor de torsdag spiller kvalifikationskamp i Conference League mod Sivasspor.

Klubben afviser dog at have lagt pres på for at få flyet hjem.

Udenrigsministeriets forklaring på, at der kun var 15 personer med flyet, er, at det er en vanskelig operation at evakuere folk.

USA bliver indtil alle amerikanere er ude

Den store evakuering begyndte søndag, efter Taliban indtog hovedstaden i Afghanistan, Kabul, og dermed magten i landet.

Søndag eftermiddag overtog USA kontrollen med flytrafikken til og fra Kabul lufthavn. Der er lukket for alle kommercielle flyvninger. Den eneste luftvej ud af den afghanske hovedstad er derfor med civile evakueringsfly eller militærfly.

I maj oplyste den amerikanske præsident, Joe Biden, at USA ville trække alle sine soldater ud af Afghanistan inden 31. august.

I et nyt interview med ABC News oplyser Joe Biden, at de amerikanske styrker bliver i Afghanistan, indtil alle amerikanere er ude. Det gælder også, hvis det overskrider tidsfristen.

- Vi vil prøve at få det gjort før 31. august, sagde Joe Biden.

Lige nu er der mellem 10.000 og 15.000 amerikanere i Afghanistan.