Taliban i Afghanistan

Varselsskud affyret under TV 2-reportage – vejen ud af Afghanistan er livsfarlig

En dansker i Afghanistan beretter, at adgangen til Kabuls lufthavn er spærret af Taliban.

Officielt er der frit lejde ud af Afghanistan for alle, som ønsker at forlade landet. Det har talsmænd fra Taliban tidligere udtalt, ligesom USA's regering tirsdag oplyste, at lufthavnen i Kabul er åben for både militær- og civilfly.

Meget tyder dog på, at virkeligheden er en anden.

Flere udenlandske medier, blandt andet The Wall Street Journal, rapporterer, at det er så godt som umuligt at forlade Afghanistan, fordi Taliban har kontrolposter overalt i byen, og de nægter folk adgang til lufthavnen.

Også på Twitter florerer voldsomme videoer og billeder, der viser Talibans tropper stoppe paniske folk, der forsøger at flygte ud af landet.

TV 2s korrespondent i Kabul, Simi Jan, bekræfter de kaotiske forhold i og omkring lufthavnen og beretter om folks desperation for at slippe væk.

- Det er en desperat og kaotisk situation. Hullet lukker langsomt, og folk er så angste for, at de ikke når ud i tide, siger hun onsdag morgen direkte ved Kabuls lufthavn.

Utallige kontrolposter

Lige nu er det amerikansk militær, som råder over luftrummet, inden Taliban overtager kontrollen, når de sidste amerikanske styrker forlader landet 31. august.

Vi stoler ikke på nogen, og vi tager ikke deres ord for det

USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan

Der er dog ingen garanti for, at man kan få adgang til et fly væk, fordi Taliban reagerer overalt på landjorden og har utallige kontrolposter i landet, blandt andet lige foran den gate, alle skal igennem, fortæller TV 2s korrespondent.

Mens hun taler, lyder advarselsskud fra Taliban i baggrunden.

- Det er Taliban, som skyder nu. De forsøger at få folk til at forholde sig i ro. Det er så hektisk, siger hun.

Problemer med at komme til lufthavnen

TV 2 har været i kontakt med en dansk statsborger, der lige nu forsøger at komme ud af Afghanistan.

Han beretter om, at situationen i landet er kaotisk, og at han har store problemer med at komme til lufthavnen.

- Jeg har fået at vide fra bekendte, at adgangen til lufthavnen lige nu er spærret af Taliban. Selv hvis jeg kommer ind i lufthavnen, er det langtfra sikkert. Her virker det også til, at det er meget kaotisk, siger kilden, som af sikkerhedsmæssige årsager er anonym.

Han overvejer derfor at blive i landet og holde lav profil, indtil der er kommet ro på.

Udgangsforbud komplicerer yderligere

En lignende fortælling lyder fra 24-årige Rozeta fra Randers. Hendes mor, far og lillesøster er strandet i Kabul og venter lige nu på at blive evakueret.

Tirsdag fik de besked fra Udenrigsministeriet om at bevæge sig mod lufthavnen, men de turde ikke af frygt for Talibans soldater, der er overalt, siger Rozeta til TV 2.

- Man skal fremvise dokumenter ved kontrolposterne. Afghanske statsborgere må ikke forlade Afghanistan til fordel for et kristent land. Derfor er min familie bange for, hvad der vil ske med dem, siger Rozeta til TV 2

Derudover er der udgangsforbud fra klokken 20 og seks timer frem. Derfor er det meget farligt at bevæge sig mod lufthavnen i det tidsrum, og den risiko tør familien ikke løbe, fortæller Rozeta.

Evakuering i fuld gang

USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, oplyser tirsdag, at man er meget bevidst om, hvorvidt Taliban overholder sin aftale om frit af lade folk forlade landet.

- Vi stoler ikke på nogen, og vi tager ikke deres ord for det. Vi holder nøje øje, sagde han tirsdag ifølge Reuters, og understregede, at Taliban vil blive mødt med "den fulde vægt af det amerikanske militær", hvis de modsætter sig.

Netop nu kæmper USA og andre vestlige lande med at evakuere folk fra Afghanistan.

Fra dansk side vil man evakuere alle, der har arbejdet på den danske ambassade eller i Forsvaret inden for de seneste to år. Derudover er der lavet en politisk aftale om at evakuere lokale afghanere.

Onsdag morgen landede et dansk fly i Københavns Lufthavn. Det kom fra Pakistans hovedstad, Islamabad, der fungerer base for den danske evakuering fra Afghanistan. Ombord var 14 nordmænd og en person med lovligt ophold i Danmark.