Taliban i Afghanistan

Talibans mest kendte ansigt modtaget med jubel i lufthavnen

Abdul Ghani Baradar er den Taliban-leder, der er mest kendt i offentligheden. Nu er han officielt tilbage i Afghanistan for første gang i 20 år.

En af Talibans absolutte topledere, mullah Abdul Ghani Baradar, landede natten til onsdag i Afghanistan, hvor en jublende folkemængde modtog ham i lufthavnen i Kandahar.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Abdul Ghani Baradar er formelt en af Talibans tre næstkommanderende og dermed lige under den øverste leder, den religiøse lærde Haibatullah Akhundzada.

Men Abdul Ghani Baradar er bevægelsens politiske leder og den af de fire øverste ledere, der er mest kendt i offentligheden. Han har været ansvarlig for Talibans forhandlinger i Doha i Qatar med USA og med den afghanske regering.

I den forbindelse blev han den første Taliban-leder, der talte direkte med en amerikansk præsident, da han førte en telefonsamtale med præsident Donald Trump.

Han har i mange sammenhænge været Talibans ansigt i medierne og forventes at skulle indtage en absolut toppost i den fremtidige ledelse af Afghanistan.

Medstifter af Taliban

Da han natten til onsdag landede i Afghanistans næststørste by, Kandahar, var det første gang i 20 år, han officielt var tilbage i sit hjemland. At han landede i Kandahar i stedet for hovedstaden Kabul, var muligvis som en symbolsk gestus begrundet i, at at byen var Talibans hovedby, da de sad ved magten fra 1996 til 2001.

Medier, der støtter Taliban, viste billeder fra ankomsten af tilhængere, der rakte deres knyttede næver i luften og råbte slagord, da de modtog Abdul Ghani Baradar.

På trods af at Abdul Ghani Baradar kun menes at være i 50’erne, er han en af Talibans mest hærdede veteraner.

Som ung mand var han en af de fire medstiftere af Taliban. Han flygtede fra Afghanistan i 2001 efter den amerikanske invasion, og ni år senere blev han taget til fange i Pakistan.

Efter otte år bag tremmer blev han løsladt i 2018, ifølge flere kilder efter amerikansk pres, fordi USA ønskede at skabe opbakning til at starte fredsforhandlinger med Taliban.

Disse forhandlinger i Doha i Qatar mundede senere ud i den aftale mellem Taliban og den daværende Trump-regering, der indebar den amerikanske tilbagetrækning fra Afghanistan.

Tre næstkommanderende

Talibans lederskab, der i årevis har befundet sig i nabolandet Pakistan, består ud over Haibatullah Akhundzada og Abdul Ghani Baradar af to andre næstkommanderende.

Den ene er mullah Muhammad Yaqoob, der er søn af Talibans første leder, den nu afdøde mullah Omar. Han er bevægelsens militære leder og har haft ansvaret for Talibans kamp mod den afghanske regering og de udenlandske styrker.

Den anden er Sirajuddin Haqqani, der har haft ansvaret for Talibans finanser og samtidig er leder af Haqqani-netværket, der er en magtfuld del af Taliban. Haqqani-netværket menes at være Talibans stærkeste bånd til al-Qaeda.

De to holder, ligesom den øverste leder Haibatullah Akhundzada, lav profil udadtil – i en grad, så der kun eksisterer ganske få billeder af dem.

Dette lederskab styrer Taliban på de overordnede linjer sammen med bevægelsens øverste beslutningsmyndighed, det 26 mand store Shuraråd.