Udland

Dansk militærfly har evakueret 84 fra Kabul

Tidligere onsdag landede et dansk fly med 15 evakuerede fra Afghanistan i København. Der var dog ingen danske statsborgere med på det første fly.

Et af det danske forsvars fly er onsdag landet i Pakistans hovedstad Islamabad med evakuerede fra Kabul i Afghanistan.

De fortæller TV 2s korrespondent i Kabul, Simi Jan onsdag eftermiddag. Evakueringen bekræftes af statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

- Jeg kan nu bekræfte, at det her til formiddag er lykkes at løfte yderligere 84 personer ud. Heriblandt lokalansatte og tolke, siger statsministeren.

TV 2s korrespondent i Kabul, Simi Jan, har været i kontakt med passagerer ombord på flyet. Ifølge TV 2s oplysninger er de fleste ombord ansatte fra den danske ambassade.

Tidligere i morges er et andet dansk fly med 15 evakuerede fra Afghanistan landet i København. Der var dog ingen danske statsborgere med på det første fly.

14 af de 15 passagerer var nordmænd, mens den sidste er en udenlandsk statsborger med lovligt ophold i Danmark.

Dansker venter på næste fly

Ifølge Udenrigsminister Jeppe Kofod er der fortsat omkring 70 personer med dansk tilknytning i Afghanistan.

Simi Jan har onsdag eftermiddag talt med en dansk statsborger, som lige nu venter på det næste evakueringsfly.

- Planen er, at når alle danske statsborgere og de lokale ansatte på Danmarks ambassade er ude, så vil Danmark hjælpe USA med evakueringer, fortæller Simi Jan.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) bekræfter, at der fortsat arbejdes på at evakuere danske og lokale ansatte, tolke, menneskerettighedsaktivister og andre, der kan føle sig truet.

- Vi evakuerer hellere en for meget end en for lidt, siger udenrigsministeren på et pressemøde onsdag.

Skulle evakueres med civile fly

Planen var oprindeligt at transportere ansatte og tolke ud med civile fly, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S), som også deltager på pressemødet med statsministeren og udenrigsministeren.

- Det var det, vi baserede vores oprindelige plan på, lyder det fra Trine Bramsen.

Samtidig sendte Danmark militære transportfly til Tyrkiet for at stå klar.

Statsministeren blev på pressemødet spurgt, om den danske regering klar til at hjælpe med en ny flygtningestrøm - denne gang fra Afghanistan.

- Vi skal tage tingene i den rigtige rækkefølge. Her og nu er det kooperationen om evakueringen, der skal prioriteres, svarer Mette Frederiksen.

Hun siger samtidig, at regeringen er villig til at diskutere de store spørgsmål, der vil rejse sig i kølvandet på kollapset i Afghanistan.