Nødråb fra tidligere ansat på Danmarks ambassade: Red os ud herfra – de gør det af med os

De afghanere, som arbejdede på Danmarks ambassade i Afghanistan, gemmer sig nu i Kabul, hvor de frygter at blive fundet og dræbt af Taliban.

Fra et hus i Afghanistans hovedstad Kabul lyder der nu en bøn til Danmark.

- Vi beder den danske regering om at gå i aktion hurtigt. Vi er omkring 160 personer, som sidder og venter her. Red os ud herfra. Ellers bliver vi alle sammen dræbt af talibanerne og deres hjælpere.

Bønnen kommer fra en af de tidligere ansatte på Danmarks ambassade i Kabul, der fortæller til TV 2, at de tidligere ansatte på ambassaden og deres pårørende er meget bange.

Den ambassadeansatte optræder anonymt af hensyn til personens sikkerhed. TV 2 er bekendt med personens identitet.

Personen fortæller, at cirka 160 tidligere ansatte og pårørende i Kabul ikke længere tør vise sig på gaden.

- Vi kan ikke gå ud, for bliver vi identificeret, er vi i livsfare. Samtidig er Taliban begyndt med systematiske husransagninger. I så fald bliver vi identificeret inden for kort tid. Vores liv er i fare. De skåner os ikke og gør det af med os, siger den tidligere ansatte på ambassaden.

Talibans kontrolposter

Vedkommende fortæller, at det allerede var tæt på at gå galt mandag.

- I aftes bad den danske ambassade mig, de lokale ansatte og deres familier om at være til stede i lufthavnen, indtil vi ville blive evakueret ud af Afghanistan, fortæller den tidligere ansatte, der tog ud til lufthavnen med sin familie.

- Desværre måtte vi stå foran lukkede døre i 12 timer. Vi sad udenfor på den bare jord med børnene og var sultne og tørstige, fortæller den tidligere ansatte.

Klokken fem om morgenen fik de ansatte imidlertid ny information. De skulle tage hjem igen, og det var her, det ifølge den tidligere ansatte var tæt på at gå galt.

- Området lige uden for lufthavnen var under Talibans kontrol. Vi kunne slet ikke forlade lufthavnen. Det var alt for farligt og risikabelt. Men vi havde ikke adgang til hverken mad eller vand. Børnene var meget urolige, og kvinderne havde det virkelig skidt, fortæller personen.

Så til sidst forsøgte en gruppe af de tidligere ansatte og deres pårørende at vende tilbage til deres hjem.

- Nogle familier valgte at gå til fods, andre kunne køre i busser. Nogle af os blev mødt af talibanske sikkerhedsposter, fortæller den tidligere ansatte.

Billeder af kontrolposterne ved lufthavnen dukkede i øvrigt op på Twitter allerede mandag.

De tidligere ambassadeansattes frygt for at blive taget med og skudt var stor, men heldet var med dem.

- Heldigvis havde de travlt og identificerede os ikke. Så vi var så heldige, at vi kunne nå hjem til vores hjem igen. Lige nu gemmer vi os i vores hjem, fortæller den tidligere ansatte.

Den svære danske indsats

Den danske regering har besluttet at redde de tidligere ansatte på ambassaden ud af Afghanistan, og ifølge den seneste status fra Udenrigsministeriet arbejdes der intenst på opgaven.

Men opgaven er vanskelig på grund af forholdene i Kabul lufthavn.

Mandag aften måtte et dansk evakueringsfly for eksempel vende om uden at lande i Kabul.

Det skriver Udenrigsministeriet i en sms, som er sendt til de danskere, der står på danskerlisten, og som skal evakueres ud af Afghanistan, og som TV 2 har set.

Flyet måtte opgive at lande, da situationen i Kabuls internationale lufthavn var kaotisk, og desperate afghanere løb rundt på landingsbanen.

- I aftes forsøgte et dansk evakueringsfly med repræsentanter fra ambassaden at lande i Kabul Internationale Lufthavn, men måtte vende om på grund af den kaotiske situation i lufthavnsområdet og på landingsbanen, står der i beskeden.

Danmark får desuden hjælp af Pakistan til at evakuere de flere end 400 afghanske statsborgere, som har arbejdet for den danske regering, og ifølge det pakistanske nyhedsbureau DND blev evakueringen påbegyndt allerede natten til mandag.