Coronavirus

New Zealand lukker ned efter ét enkelt smittetilfælde

Millionbyen Auckland vil være lukket ned i en uge, mens resten af landet skal være nedlukket i tre dage.

New Zealand står foran en total nedlukning, efter at et enkelt tilfælde af covid-19 er blevet registreret i landets største by, Auckland.

Det skriver Sky News.

Det er det første smittetilfælde i New Zealand i seks måneder.

Millionbyen Auckland vil være lukket ned i en uge, mens resten af landet skal være nedlukket i tre dage.

Langsom vaccineudrulning

Den smittede er en 58-årig mand fra Auckland, som i sidste uge besøgte den lille havneby Coromandel, der ligesom Auckland vil være lukket ned i en uge.

Landets sundhedsmyndigheder antager, at det nye smittetilfælde er med den mere smitsomme Delta-variant, der først blev opdaget i Indien.

Siden har den spredt sig og er nu den dominerende variant i en lang række lande.

Udrulningen af vacciner i New Zealand går langsomt, og kun omkring 20 procent af befolkningen er fuldt vaccineret.

Nødvendigt med strenge restriktioner

Ifølge New Zealands premierminister Jacinda Ardern er det nødvendigt at indføre de såkaldte niveau 4-restriktioner, der er de strengeste i landet.

Det betyder blandt andet, at skoler skal holde lukket, og kun offentlige kontorer og erhverv med kritiske funktioner må holde åbent.

- Jeg forsikrer indbyggerne i New Zealand om, at vi har forberedt os på det her. Det har før virket for os at lukke helt og tidligt ned, lyder det fra premierministeren.

Myndighederne begrunder den totale nedlukning med, at der formentlig er tale om et smittetilfælde med den frygtede Delta-variant, og at det har været umuligt at opspore, hvor den 58-årige mand er blevet smittet.

Ifølge flere newzealandske medier er indbyggerne i Auckland begyndt at hamstre dagligvarer fra supermarkederne forud for den ugelange nedlukning.

Også Australien slår hårdt ned

Data fra New Zealands sundhedsministerium viser, at samtlige smittetilfælde, der de seneste uger er registreret og inddæmmet ved grænsen til landet, har været med Delta-varianten.

- Vi har set, hvad der kan ske i andre lande, hvis ikke man slår hårdt ned. Vi har kun en chance, sagde premierminister Ardern tirsdag i en tv-tale til nationen.

Så sent som i sidste uge lukkede Australiens hovedstad Canberra ned i en uge efter et enkelt smittetilfælde. Nedlukningen betød, at de omkring 400.000 indbyggere i videst muligt omfang skulle holde sig hjemme.

Australien har stort set været fri for coronarestriktioner de seneste måneder, men det har Delta-varianten ændret på. Landets to største byer, Sydney og Melbourne, er aktuelt lukket ned.

New Zealand har med sine knap fem millioner indbyggere registreret blot 2927 tilfælde af coronasmitte siden epidemiens start. 26 personer er døde med covid-19 i New Zealand.