Taliban i Afghanistan

Milliarder brugt på den afghanske hær kan have gavnet Taliban

De mange våben, Vesten efterlod hos den afghanske hær til at bekæmpe Taliban, kan nu være faldet i hænderne på selvsamme organisation.

83 milliarder dollars.

Så mange penge har USA brugt på udstyr, træning og løn til de afghanske soldater gennem de seneste 20 år.

Alligevel kunne Taliban tage magten hurtigt og effektivt, da USA trak deres styrker ud af Afghanistan. Nogle steder uden at affyre et eneste skud.

Nu rejser de afghanske styrkers overgivelse og flugt fra Taliban spørgsmålet: Hvad gjorde soldaterne med de våben og det udstyr, som Vesten forsynede dem med?

Hvor er de mange våben?

Normal procedure i sådan en situation er at destruere det hele. Det fortæller Steen Kjærsgaard, der er militærforsker ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi og Krigsstudier.

- Soldater lærer jo at destruere deres våben, så de ikke ender i fjendens hænder. Det er spændende, i hvor høj grad afghanerne har gjort det, siger han til TV 2.

Spørgsmålet om, hvorvidt de afghanske sikkerhedstyrker har fulgt den normale procedure, er uafklaret. Ifølge nyhedsbureauet AP er store mængder udstyr havnet i Talibans hænder.

De seneste dage har der floreret billeder og videoer på sociale medier, som viser talibanere med store mængder våben.

Og det er ikke usandsynligt, at det er de afghanske styrkers våben, lyder det fra Steen Kjærsgaard. I krig er der nemlig altid en risiko for, at våben kan ende i hænderne på fjenden.

- Risikoen ved at udruste andre styrker er, at våbnene kan falde i de forkerte hænder. Det er noget lort for at sige det mildt, men det er den risiko, man løber, siger Steen Kjærsgaard.

Våbnene er et boost til Taliban

Alle de mange billeder og videoer, Taliban har delt i takt med deres fremmarch i Afghanistan, tyder på, at organisationen har masser af nye våben at gøre brug af.

Ifølge Steen Kjærsgaard er de mange våben et stort boost for Taliban.

- Den store mængde af håndvåben, ammunition og brændstof styrker Talibans kampevner. Samtidig vil personligt beskyttelsesudstyr som hjelme og veste gøre soldaterne glade, siger Steen Kjærsgaard.

Sådan noget som droner og natudstyr kan også være en stor gave for Taliban.

- Natudstyr er et fantastisk eksempel på noget, Taliban ikke havde i forvejen, og som amerikanere donerede til afghanerne, siger Steen Kjærsgaard.

De mange køretøjer, som Taliban har overtaget fra den afghanske hær, har også været en stor hjælp til at give organisationen det momentum og den fart, den har brugt til at overtage hele Afghanistan, lyder det.

Ikke alle våben er lige brugbare

Det er dog ikke alt udstyr, Vesten har efterladt i Afghanistan, som er lige brugbart for Taliban.

- I det omfang, Taliban kan bruge det, styrker det her udstyr deres kampevner. Men sådan noget her udstyr skal have en høj grad af vedligeholdelse, ellers bliver det meget hurtigt uanvendeligt. For eksempel helikoptere, som bruger nærmest lige så meget tid på værkstedet som i luften, siger Steen Kjærsgaard.

Han fortæller derfor også, at selvom vi har set Taliban flyve rundt i observationshelikoptere, er chancen for se Taliban i et kampfly er meget lille.

Selvom størstedelen af våbnene er en stor hjælp for Taliban, er det ifølge Steen Kjærsgaard vigtigt at huske på, at organisationen også klarede sig godt, før de fik fat på de nye våben.

- Der er rigtig mange sofistikerede våben, som Taliban ikke har. Men organisationen har vist sig at være utrolig dygtige til at bruge, hvad de har. Og så har de en indædt kampvilje og motivation. Det er vigtigere end teknologi, siger Steen Kjærsgaard.