Udland

Lufthavnen i Kabul er genåbnet

Der er igen håb om at forlade Afghanistan for de mange mennesker, der opholder sig i Kabuls lufthavn.

Lufthavnen i Afghanistans hovedstad, Kabul, er sent mandag lokal tid åbnet igen, efter at alle flyvninger tidligere på dagen blev indstillet midlertidigt af sikkerhedsmæssige årsager.

Det oplyser generalmajor i det amerikanske forsvar Hank Taylor på et pressemøde i USA's forsvarsministerium.

Lufthavnen blev lukket mandag omkring klokken 20 lokal tid, da hundredvis af civile i løbet af dagen indtog landingsbanen i et desperat forsøg på at blive evakueret.

På dramatiske videoer kunne man blandt andet se, hvordan visse personer forsøgte at klamre sig til et amerikansk transportfly, mens det var i gang med at lette.

Amerikanske myndigheder oplyste senere, at mindst syv personer mistede livet under uroen i lufthavnen.

Tysk og amerikansk fly allerede landet

Omkring klokken 23.05 var der så kommet nok styr på sagerne, til at evakueringsarbejdet kunne genoptages, oplyser Hank Taylor.

Ifølge generalmajoren er et C-17-transportfly med soldater fra det amerikanske marinekors siden landet. Et andet transportfly med flere tropper er også på vej, siger han.

Soldaterne skal hjælpe med at opretholde sikkerheden i lufthavnen.

Også et transportfly af typen A400M fra det tyske luftvåben er landet for at starte evakueringen af tyske statsborgere og afghanske hjælpere.

Flyet havde forinden cirklet over Afghanistan i fem timer og var nær sluppet op for brændstof, før det fik landingstilladelse.

Generalmajor Hank Taylor bekræfter på pressemødet mandag, at USA stadig kontrollerer flytrafikken til og fra lufthavnen.

En række lande - heriblandt Danmark - er i gang med at evakuere ansatte og hjælpere fra Afghanistan, efter at den militante bevægelse Taliban har overtaget kontrollen med landet.

Det er nødvendigt at holde lufthavnen i Kabul åben, hvis dette skal lykkes.

Det er uvist, hvor mange danskere der stadig venter på at blive evakueret.