Kvindelig nyhedsvært interviewer Taliban-medlem, mens Kabuls gader er rømmet for kvinder
Efter Taliban har overtaget magten i Afghanistan, frygter afghanske kvinder for deres rettigheder.
Tirsdag formiddag afghansk tid tonede en kvindelig studievært frem på skærmen hos ToloNews, der er et af Afghanistans største medier.
ToloNews har delt billeder på Twitter af den kvindelige vært Beheshta Arghand, som interviewer et medlem af Talibans medieteam ved navn Mawlawi Abdulhaq. Ifølge tweetet handlede interviewet om situationen i Kabul.
Mediedirektør Miraqa Popal bekræfter i et tweet, at tv-stationens nyhedsudsendelser vender tilbage med deres kvindelige værter.
Stationens kvindelige studieværter er tilbage på arbejde, mens mange andre - inklusive de afghanske kvinder selv - frygter for afghanske piger og kvinders rettigheder, efter Taliban har overtaget magten.
Kvinder i stramme jeans og toppe er fortid
Således var den afghanske hovedstad Kabuls gader også rømmet for kvinder mandag, som var den første hele dag med Taliban-styre i landet.
Desuden blev plakater af kvinder, som var sat op ved afghanske skønhedssaloner, overmalet.
- Væk er de kvinder, man så på gaden, der gik rundt i jeans, stramme toppe og et lille tørklæde, der dækkede håret mere symbolsk. Det er slut. Det er fortid.
- Nu skal man som kvinde gå tildækket. I det hele taget er der ikke så mange kvinder i gadebilledet for tiden, fortæller TV 2s korrespondent Simi Jan, der befinder sig i Kabul.
Da Taliban regerede i Afghanistan fra 1996 til 2001, levede landets kvinder under strenge regler. Det var blandt andet forbudt for kvinderne at gå alene på gaden, vise sig offentligt uden burka og uddanne sig.
Agter at respektere rettigheder
En talsperson fra den islamistiske gruppe har sagt til mediet Al Jazeera, at Taliban agter at respektere kvinders rettigheder "ud fra et shariaperspektiv", og at piger vil kunne gå i skole, studere og forlade hjemmet alene, hvis de dækker deres ansigt til.
Et andet medlem siger ifølge nyhedsbureaet AP, at Taliban "ikke ønsker, at kvinder skal være ofre" og opfordrer dem til at deltage i regeringen.
Spørgsmålet er dog, om der er hold i udtalelserne. Noget, som Mona Kanwal Sheikh, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, mandag satte spørgsmålstegn ved.
- Hvis man ser på de signaler, der kommer fra Taliban, er de relativt mere moderate. Vi har set erklæringer fra det politiske kontor i Doha, som handler om at udvise større åbenhed over for kvinders ret til uddannelse, og at kvinder kan besidde offentlige hverv. Hvorvidt det vil oversætte sig til virkeligheden på jorden, er det store spørgsmål.
- Der er kvinder, der græder
Jacob Kaarsbo, som er tidligere analytisk chef i Forsvarets Efterretningstjeneste, føler sig ikke overbevist af løfterne fra Taliban.
- De er nogle krasbørstige typer. De udtaler sig sjældent, men de er stadig meget rabiate. Der er ikke noget ved deres fremfærd, der tyder på, at de vil fare mere med lempe end tidligere. Jeg tror, det er ønsketænkning i Vesten, siger han.
Simi Jan fortæller, at kvinderne i Kabul er bange for, hvad Talibans overtagelse kommer til at betyde for dem.
- Der er kvinder, der græder. De føler sig ladt i stikken, de føler sig frustrerede, men de er mest af alt bange, siger Simi Jan fra Kabul.
Også FN's generalsekretær António Guterres har udtrykt bekymring over piger og kvinders rettigheder i Afghanistan og opfordret til, at rettighederne skal beskyttes.