Udland

Kritikken hagler ned over Biden efter "katastrofal" tilbagetrækning

En "absolut katastrofe" og en "skamplet på USA's omdømme" er nogle af de ord, der bliver brugt om USA's tilbagetrækning fra Afghanistan.

Mandag eftermiddag gik Joe Biden på direkte tv og leverede et utvetydigt forsvar for sin beslutning om at trække de sidste amerikanske styrker ud af Afghanistan og de facto overlade landet til Taliban.

- Vi gav dem alle muligheder for at bestemme deres egen fremtid. Men vi kunne ikke give dem viljen til at kæmpe for den fremtid, sagde den amerikanske præsident.

Straks derefter gik hans politiske modstandere til angreb på præsidenten. Og der var heller ikke meget hjælp at hente fra hans politiske medspillere.

I en tale betegnede den republikanske mindretalsleder i Senatet, Mitch McConnell, de seneste døgns scener i Afghanistan som en ”absolut katastrofe” og en sejr for alle verdens terrorister.

Forinden havde den erfarne toprepublikaner og et af Donald Trumps store hadeobjekter søndag skrevet i en pressemeddelelse, at Talibans hastige fremrykning og den udfordrende evakuering fra Kabul var forudsigelig.

- Alle så det komme bortset fra præsidenten, som offentligt og selvsikkert afviste dette trusselsbillede for bare nogle uger siden.

Han henviste formodentlig til et pressemøde 8. juli, hvor Joe Biden blev spurgt, om Talibans overtagelse af Afghanistan var uundgåelig. Det afviste han.

Et sammenklip af det pressemøde gik i weekenden sin sejrsgang på sociale medier. For den fulde kontekst kan en transskribering af pressemødet findes på Det Hvide Hus' hjemmeside.

En skamplet på USA’s omdømme

USA’s tilbagetrækning fra Afghanistan begyndte under Donald Trump med den såkaldte fredsaftale, han indgik med Taliban i februar 2020.

De amerikanske tropper tabte ikke denne krig – Donald Trump og Joe Biden besluttede med vilje at tabe

Ben Sasse, senator

Derfor er en del af kritikken også rettet mod den tidligere præsident, men Joe Biden går ikke fri af den grund. Det har længe været hans holdning, at USA skulle trække sig fra Afghanistan. Og den holdning stod han hårdnakket ved mandag aften. Kritikken blev derefter.

- Det må stå klart i historiebøgerne: De amerikanske tropper tabte ikke denne krig – Donald Trump og Joe Biden besluttede med vilje at tabe, lød det fra republikaneren Ben Sasse i en pressemeddelelse.

Senatoren fra Nebraska tilhører den Trump-kritiske del af Det Republikanske Parti, og det samme gør Utah-senator Mitt Romney, der ligeledes var hård i sin kritik af Joe Biden.

Den tidligere præsidentkandidat skrev efter mandagens tale, at Joe Bidens manglende anerkendelse af ”hans katastrofale tilbagetrækning” ikke er nogen trøst for hverken amerikanere eller landets afghanske samarbejdspartnere.

- Beslutningen om at prioritere et politisk løfte (om tilbagetrækning, red.) højere end uskyldige mænd, kvinder og børns liv er en skamplet på USA’s omdømme og underminerer vores troværdighed i verden, skrev Mitt Romney.

Demokrat: Alarmklokker for døve øren

Således - lidt af - kritikken fra republikanerne. Blandt topdemokraterne var der mere stille efter Joe Bidens tale. Senatsleder Chuck Schumer udsendte dog en udtalelse, der kunne minde om et forsvar for præsidenten.

Andre demokrater var mere kritiske. Langt de fleste demokratiske kongresmedlemmer støttede i april Joe Bidens planer om at trække tropperne ud af Afghanistan. Men flere har gruet for regeringens langsommelige evakuering af afghanske lokalansatte. Med rette, lyder det nu.

- De seneste par dage har været svære at bearbejde, og det er ikke, fordi Talibans fremskridt var overraskende. Faktisk tværtimod. Vi ringede med alarmklokkerne, og vores alvorlige advarsler var for døve øren, siger Chrissy Houlahan, der er medlem af Repræsentanternes Hus og veteran fra luftvåbenet, ifølge CNN.

Lyn-analyse

Mange i USA mangler, at Biden italesætter den fuldstændigt katastrofale eksekvering af tilbagetrækningen. Han siger, han er klar over, at han bliver kritiseret for beslutningen. Men det er ikke det, han bliver kritiseret for. Han bliver kritiseret for at træffe en beslutning og føre den så amatøragtig ud i livet, at der nu er menneskeliv på spil. Der er uskyldige afghanere og amerikanere, som ikke kan være sikre på at blive reddet ud. Det er ganske enkelt en skandale, og det satte han ikke tilstrækkelige ord på. Derfor var talen en dyb skuffelse for de mange amerikanere, der sidder hovedrystende og ser deres eget militær tage benene på nakken.

En demokratisk senator, Mark Warner, mener, at det er nødvendigt med en undersøgelse af, hvorfor USA ikke var bedre forberedt på Afghanistans ”fuldstændige kollaps”.

- Vi skylder det amerikanske folk og alle dem, der gjorde tjeneste og ofrede så meget, svar på de spørgsmål, skrev han i en pressemeddelelse.

Topdiplomaten Dennis Ross, der arbejdede som rådgiver i den amerikansk regering under både George W. Bush, Bill Clinton og Barack Obama, mener ligeledes, at den nuværende Biden-regering skylder svar.

- Han argumenterede overbevisende for, hvorfor vi ikke kunne blive, men i sidste ende er det temmelig svært at argumentere overbevisende for, hvorfor udførelsen af tilbagetrækningen gik så galt, som det gjorde, siger han ifølge The Hill.

En sandhed med modifikationer

Imens Joe Biden helt og holdent forsvarede sin beslutning om tilbagetrækning, brugte han ikke mange ord på de scener, der har udspillet sig over de seneste døgn.

Det er nogle sandheder med store modifikationer, vi bliver præsenteret for

Jacob Kaarsbo, tidligere analysechef, Forsvarets Efterretningstjeneste

Billeder, som hele verden har set, af bevæbnede Taliban-krigere i hovedstaden Kabul, af kaotiske scener i lufthavnen og af en amerikansk ambassade, der blev rømmet i hast, mens en kamphelikopter svævede over dens tag.

I stedet bebrejdede han Afghanistans regering og regeringshær for at overgive sig til Taliban.

- Amerikanske soldater skal ikke dø i en krig, som afghanske soldater ikke selv vil kæmpe i, sagde Joe Biden i talen.

Tidligere analytisk chef i Forsvarets Efterretningstjeneste Jacob Kaarbo så også Joe Bidens tale, og han hæftede sig især ved fortællingen om, at USA ikke skal miste flere sønner og døtre langt væk i en over 20 år lang krig.

- Følelsesmæssigt er det jo også rigtigt. Sagen er bare den, at det har USA heller ikke gjort, siger han til TV 2.

- Det var en træningsmission, hvor der var 2500 amerikanske soldater tilbage, som trænede de afghanske styrker. Så det var militær udviklingshjælp, der blev lukket ned.

Han påpeger, at det seneste amerikanske dødsfald i missionen ligger godt halvandet år tilbage og den seneste faldne soldat i kamp endnu længere tilbage.

- Så det er nogle sandheder med store modifikationer, vi bliver præsenteret for, siger han.

Talibans fremmarch kulminerede søndag, da den afghanske regering overgav Kabul til den militante islamistiske bevægelse uden kamp.

Tirsdag kæmper de vestlige lande fortsat for at evakuere deres egne statsborgere og de afghanere, der har arbejdet for dem.