Den skjulte graffitikunstner slår til igen – se Banksys nye påfund

Den anonyme graffitikunstner Banksy har over sommeren lavet en række værker i britiske havnebyer. Et vidne forklarer kunstnerens afledningsmanøvre.

På en mur dukkede en rotte i en strandstol op – på en anden dansede et ældre par på et busskur.

Borgerne i flere britiske havnebyer har denne sommer kunnet se bybilledet ændre sig. En række gadekunstværker dukkede op en efter en, og bagmanden stod hen i det uvisse.

Og så alligevel ikke – kunstværkerne havde nemlig en række kendetegn, der peger i en bestemt retning.

Spekulationerne florerede, om det kunne være den verdensberømte graffitimaler og gadekunstner Banksy, som stod bag.

Mennesket bag Banksy-personaen er anonym, og værkerne bliver skabt i det skjulte, hvorefter de dukker op i bybilledet ud af ingenting.

Den mystiske kunstner er blandt andet kendt for at udnytte eksisterende dele af byrummet til sine værker, og det passede perfekt ind med de nye graffitimalerier.

Nu giver gadekunstneren svar på spekulationerne og tager på sin Instagram-profil æren for de i alt 10 værker.

Det gør han i en video under titlen 'A Great British Spraycation' (en stor britisk sprayferie, red.), hvor han viser skabelsen af værkerne.

Men hvem er den famøse skyggekunstner, som trods sin store popularitet fortsat ikke er identificeret?

Gadekunstneren i skyggerne

Banksy blev først bemærket i den britiske by Bristol, hvor kunstneren i begyndelsen af 90’erne malede graffiti på tog og mure.

Graffiti kan betegnes som hærværk i England, og det kan være derfor, at kunstneren fra begyndelsen har været anonym.

I 00’erne spredte Banksys værker sig til hele landet, og i 2002 skabte mystikeren et af sine mest berømte værker på en mur i London, hvor en lille pige rækker ud efter en rød, hjerteformet ballon – også kendt som ’Girl With Balloon’.

Banksy skaber værker med et glimt i øjet, og der er typisk et politisk budskab tilknyttet. Det ses også i de nye 'Spraycation'-værker.

Provokation og velgørenhed

Gadekunstneren har også markeret sig som en provocateur. Det skete blandt andet, da kunstneren lod et maleri af 'Girl With Balloon' makulere få sekunder efter, det var blevet solgt på auktion.

I de seneste to år har Banksy kastet sig ind i velgørende projekter. I 2020 købte kunstneren et skib, der skulle samle flygtninge i Middelhavet op.

I marts solgte kunstneren maleriet 'Game Changer' til over 100 millioner kroner og donerede overskuddet til Southampton Hospital.

Maleriet blev i første omgang givet til hospitalet og forestiller en dreng, der leger med en sygeplejerskedukke med kappe. I en kurv ved siden af ligger Batman og Spiderman hengemt.

- Tak for alt, I gør. Jeg håber, at det her lyser stedet lidt op, også selv om det kun er i sort-hvid, skrev Banksy på en seddel til hospitalet.

Vidne forklarer Banksys afledningsmanøvre

Der er flere bud på, hvem personen bag Banksy-personaen er. En af de mere udbredte teorier er, at det er musikeren Robert Del Naja fra bandet Massive Attack.

Et andet bud går på, at Banksy er et dække over flere personer. Svaret kender vi ikke, men hvad, der er helt sikkert, er, at der er et helt hold omkring skabelsen af de ikoniske værker.

Det bekræfter ejeren af en mikrolandsby med modelhuse i byen Norfolk. Her placerede Banksy i sin 'Spraycation' en lille model af en hestestald med ordene 'GO BIG OR GO HOME' skrevet med rød maling.

Ejeren, Frank Newsome, forklarer til BBC, at der dukkede en gruppe mennesker op ved attraktionen, hvor man som led i indgangen skal have taget et billede af sig. Men dette nægtede gruppen.

Så bad en i gruppen om at se rummet, hvor de reparerer modellerne, og det fik de ansatte af vejen. Efterfølgende sendte en anden i gruppen en drone i luften, hvilket også distraherede de ansatte.

- Det var en afledningsmanøvre. De gemte sig for næsen af os, men det er åbenbart, hvad Banksy gør, lyder det fra ejeren.

Værkerne skærmes af

Der er tydeligt stor interesse for værkerne af kunstneren uden ansigt. Efter Banksy tog æren for 'Spraycation'-værkerne, er flere af dem blevet indhegnet grundet værdien og interessen for dem.

Graffitimaleriet af rotten blev malet over med hvid maling af ukendte gerningsmænd, og byen håber nu at kunne restaurere det.

Den lille hestestald har fået en glasmontre omkring sig og bliver kun vist frem få timer om dagen.

Værkerne bliver skabt i skyggerne, men så snart der kommer en Banksy-signatur på, vælter de frem i offentlighedens søgelys.