Dansk evakueringsfly måtte opgive at lande i Kabul

Flyet kunne ikke lande i lufthavnen, da situationen var kaotisk, og afghanere løb rundt på landingsbanen.

Et dansk evakueringsfly måtte mandag aften vende om og droppe at lande i Kabul. Det skriver Udenrigsministeriet i en sms, som er sendt til de danskere, der står på danskerlisten, og som skal evakueres ud af Afghanistan. Ministeriet bekræfter også oplysningen over for TV 2.

Flyet måtte opgive at lande, da situationen i Kabuls internationale lufthavn var kaotisk, og desperate afghanere løb rundt på landingsbanen.

- I aftes forsøgte et dansk evakueringsfly med repræsentanter fra ambassaden at lande i Kabul Internationale Lufthavn, men måtte vende om på grund af den kaotiske situation i lufthavnsområdet og på landingsbanen, står der i beskeden.

Udenrigsministeriet skriver desuden, at de forventer at komme med en status til danskerne i Afghanistan tirsdag morgen dansk tid.

- Du bør uafbrudt prioritere din sikkerhed og være forberedt på at tage afsted med kort varsel, så du kan være i lufthavnen indenfor en time.

Udenrigsministeriets pressevagt kan ikke fortælle mere om operationen til TV 2, samt hvor mange danskere flyet har plads til, men pressevagten oplyser, at operationen fortsætter ufortrødent.

Danmark får hjælp af Pakistan

Søndag aften lykkedes det Forsvaret at evakuere en gruppe danskere og nordmænd under meget vanskelige omstændigheder.

Men tilbage i Afghanistan sidder stadig danskere og afghanske statsborgere, der har arbejdet for Danmark, som skal evakueres. Hvor mange mennesker der er tale om, har forsvarsminister Trine Bramsen (S) ikke udtalt.

Danmark får hjælp af Pakistan til at evakuere flere end 400 afghanske statsborgere, som har arbejdet for den danske regering, og ifølge det pakistanske nyhedsbureau DND blev evakueringen påbegyndt allerede natten til mandag.

- Jeg kommer ikke til at gå i nærmere detaljer, men jeg er glad for, at vi med Pakistan har vi fået etableret en meget operationel ramme om vores arbejde med at evakuere ud af Afghanistan.

- Det er et samarbejde, vi selvsagt sætter stor pris på fra dansk side, lød det mandag fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i et skriftligt svar til Ritzau.

Lufthavnen i Kabul er lukket for alle kommercielle flyvninger, og den eneste vej ud er derfor med militærfly. Mandag blev alle flyvninger indstillet, men sent mandag aften genåbnede lufthavnen.