Taliban i Afghanistan

Dansk børnefamilie strandet i Kabul – frygter Talibans kontrolposter

Familien er bange for at nærme sig Kabuls lufthavn. Samtidig føler de ikke, at Udenrigsministeriet tager deres situation seriøst.

24-årige Rozeta fra Randers sidder nu på tredje døgn i uvished omkring sin families skæbne i Afghanistan.

Hendes mor, far og lillesøster er nemlig strandet i hovedstaden Kabul, hvilket har efterladt hende med en følelse af magtesløshed.

- Det er selvfølgelig en meget svær situation og hårdt ikke at vide, hvad der sker i morgen. Jeg håber bare, at de kommer hjem snarest muligt, siger Rozeta.

Hun optræder uden familiens efternavn i artiklen af sikkerhedsmæssige grunde.

Tilspidset situation

Hendes familie skulle efter planen være landet i Tyskland mandag efter et besøg i Afghanistan hos hendes syge bedstemor. Men da familien sad i et fly på vej ud af Afghanistan, blev flyvningen aflyst, fordi folk i panik forsøgte at kravle op på flyet.

Den 24-årige har flere gange i løbet af tirsdag været i kontakt med sin familie for at høre om deres tilstand.

De kan berette, at situationen i den afghanske hovedstad er tilspidset og gjort yderligere kompliceret af, at Taliban i rekordfart har indtaget byen.

Mine forældre er frustrerede. De føler ikke, at deres situation bliver taget seriøst

Rozeta, selvstændig

Den militante islamistiske bevægelse har med sin nyvundne magt opsat en lang række checkpoints tæt på den internationale lufthavn i Kabul, hvorfra familien håber snart at kunne forlade det krigshærgede land til fordel for Danmark.

Sent tirsdag eftermiddag landede et dansk Hercules-militærfly med plads til 120 personer i den internationale lufthavn i Kabul.

Og det har øget den 24-åriges forventninger til at gense sine kære.

- Jeg har et lille håb om, at min familie snart kommer afsted, siger Rozeta.

Hun fortæller TV 2, at hendes forældre er på de danske myndigheders liste over personer, der skal evakueres, men at det endnu ikke er lykkedes at komme ud af Afghanistan.

Farlige kontrolposter

Hun har tirsdag snakket i telefon med sin mor, som udtrykte frustration over familiens situation.

De havde ifølge Rozeta tirsdag morgen dansk tid fået en besked fra Udenrigsministeriet, om at familien skulle møde i lufthavnen, fordi de muligvis kunne blive evakueret.

Et familiemedlem kørte dem derfor imod lufthavnen, men de turde ikke køre helt tæt på af frygt for Talibans soldater.

- Man skal fremvise dokumenter ved kontrolposterne. Afghanske statsborgere må ikke forlade Afghanistan til fordel for et kristent land. Derfor er min familie bange for, hvad der vil ske med dem, forklarer Rozeta.

Hendes far og lillesøster har dansk statsborgerskab, mens hendes mor har en permanent opholdstilladelse i Danmark.

Jeg kan komme i tvivl om, hvad Udenrigsministeriet forsøger. Det er ikke for sjov, at man gemmer sig

Rozeta, selvstændig

Udgangsforbud giver problemer

Omkring klokken 17 dansk tid (klokken 19.30 afghansk tid, red.) fik familien en ny opdatering fra Udenrigsministeriet om, at et dansk fly med diplomater var landet i Afghanistan for at hjælpe med at evakuere danskere.

Beskeden fra de danske myndigheder til den lille familie var ifølge Rozeta, at de skulle vente endnu et par timer og se, om blev muligt at komme ombord på flyet.

Men det budskab indeholdt dog ét problem.

- Udfordringen er, at der er totalt udgangsforbud i Afghanistan efter klokken 20. En bil vil med 100 procents sikkerhed blive stoppet af Taliban, hvis den kører ud efter dette tidspunkt, forklarer Rozeta.

Udgangsforbuddet er gældende i seks timer, og derfor er familien tirsdag aften taget hjem til nogle familiemedlemmer i Kabul, hvor de igen afventer udviklingen.

Nervøse for Taliban

Ifølge den 24-årige kvinde med de afghanske rødder kommer Udenrigsministeriet typisk med en opdatering klokken 21 dansk tid (klokken 23.30 afghansk tid, red.), men på det tidspunkt vil det være behæftet med stor fare at bevæge sig udenfor.

- Jeg kan komme i tvivl om, hvad Udenrigsministeriet forsøger. Det er ikke for sjov, at man gemmer sig, siger Rozeta og uddyber:

- Mine forældre er altid nervøse, når de prøver at tage til lufthavnen, efter de har fået en mail af Udenrigsministeriet. De har kørt forgæves i tre dage. Mine forældre er frustrerede. De føler ikke, at deres situation bliver taget seriøst.

Forældrene og hendes lillesøster har det stadig fint på trods af de meget udfordrende forhold, men de føler sig magtesløse i den nuværende situation.

- Det går op og ned, men de er nervøse for Taliban, siger Rozeta.

Svar fra Udenrigsministeriet

TV 2 har været i kontakt med Udenrigsministeriet i et forsøg på at foreholde dem familiens frustrationer.

Udenrigsministeriet har sendt følgende skriftlige svar:

- Vi forstår fuldt ud frustrationen over den usikre situation. Vi vil meget gerne give så præcis information som muligt. Desværre har vi ikke længere medarbejdere i Kabul by og har derfor ikke længere mulighed for at rådgive præcist om de lokale forhold. Vi informerer løbende danske borgere om udviklingen i evakueringsarbejdet og tilstræber at holde alle så godt orienterede som muligt.

- Desværre ændrer situationen og mulighederne for evakuering sig hurtigt i den kaotiske situation omkring Kabul. Som vi gør opmærksom på i vores løbende kommunikation, kan man altid i nødstilfælde kontakte vores globale vagtcenter.