Da Taliban stod ved døren, flygtede præsidenten – hvem er Ashraf Ghani?

Han har skrevet en bog, der hedder 'Fixing failed states'. Nu er han flygtet fra sit land og beskyldes for at være en kujon.

Journalisten i Det Hvide Hus havde gråd i stemmen.

- Som du ved, er jeg fra Afghanistan, og jeg er meget oprørt i dag, begyndte hun.

Taliban-krigerne havde overtaget hendes land. De havde fjernet hendes flag og erstattet det med deres eget, fortalte hun og viste sit mundbind med det sorte, røde og grønne afghanske flag på.

- Og nu har jeg glemt mit spørgsmål, sagde hun.

Men kom hurtigt i tanke om det igen:

- Hvor er min præsident? Tidligere præsident Ghani?

Den afghanske freelancejournalist, Nazira Karimi, var til pressemøde i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, og spørgsmålet var rettet mod pressetalsmand John Kirby.

Svaret fik hun ikke.

Hvor er Ashraf Ghani?

Da Nazira Karimis landsmænd søndag morgen stod op i Afghanistan, hed deres præsident endnu Ashraf Ghani.

Men uden for hovedstaden Kabul kom Taliban stadig tættere på, og presset på regeringen steg.

Snart var Taliban overalt i byen, og præsidenten flygtede ud af landet. Det oplyste hans mangeårige rival og lederen af fredsforhandlingerne med Taliban, Abdullah Abdullah.

Men han oplyste ikke, hvor præsidenten var flygtet til.

Ifølge de første forlydende var han i nabolandet Tadsjikistan. Andre forlydende gik på Usbekistan, mens der senere lød meldinger om, at han skulle være i Oman.

Om aftenen gav han lyd fra sig. På Facebook skrev han, at han var flygtet for at undgå blodsudgydelser. Men han gav ingen svar på, hvor han var.

- Taliban har vundet og har nu ansvaret for deres landsmænds ære, ejendom og selvopholdelse, skrev Ashraf Ghani.

Den 72-årige politiker, der engang skrev bogen ’Fixing failed states’ om at genopbygge en verden i krise, havde overladt sit land til fjenden. Og bevæbnede Taliban-krigere havde indtaget hans palads.

Siden har præsidenten – hvis man da stadig kan kalde ham det - været tavs.

Teknokrat med en doktorgrad

Ashraf Ghani kom til magten i 2014 efter måneders politisk uro og diskussioner om omfattende valgsvindel.

Han havde studeret i Libanon på Det Amerikanske Universitet i Beirut, inden han flyttede til USA og tog en doktorgrad i antropologi og internationale studier ved Columbia University i New York.

Han arbejdede derefter 15 år i Verdensbanken i Washington og fik amerikansk statsborgerskab. I 2001 vendte han hjem til Afghanistan for at blive finansminister. Det amerikanske pas opgav han i 2009 for at stille op til præsidentvalget, hvor han blot fik 2,9 procent af stemmerne.

Det var derfor også uventet, at han skulle vinde valget fem år senere. Men ifølge New York Times lykkedes han med at lægge sin provestlige intellektuelle facon bag sig til fordel for en mere populistisk tilgang.

Ofte er han blevet beskrevet som en teknokrat, og han er kendt for at have et heftigt temperament.

Han genvalgt magten i 2019 med lidt over halvdelen af stemmerne, men blev først udråbt som vinder efter fem måneder. Igen var valget præget af uregelmæssigheder, og denne gang nægtede rivalen Abdullah Abdullah at anerkende valgresultatet. Valgdeltagelsen var blot 20 procent.

Men Ashraf Ghani forblev i Kabuls vældige præsidentpalads.

Indtil han tog flugten 15. august 2021.

En kujon, der forrådte sit land

Selvom han hævdede, at der lå noble intentioner bag hans flugt, var det langt fra alle afghanere, der opfattede det sådan.

- De bagbandt os og forrådte vores land. Forbandet være Ghani og hans bande, skrev fungerende forsvarsminister Bismillah Khan Mohammadi på Twitter ifølge nyhedsbureauet AP.

Tidligere præsident Hamid Karzai havde sammen med andre forsøgt at forhandle en fredelig magtoverdragelse med Taliban, mens krigerne fortsat holdt sig i udkanten af byen.

Målet var en overgangsperiode på to til tre uger, men forsøget faldt sammen, da det kom frem, at præsident var flygtet, skriver New York Times.

Saad Mohseni, der ejer den afghanske tv-station Tolo TV, var en del af forhandlingerne. Han mener, at det tomrum Ashraf Ghani efterlod, var direkte årsag til det, der efterfølgende skete.

- Scenerne i lufthavnen og folk, der bliver dræbt, er hans værk, siger Saad Mohseni til New York Times og tøver ikke med at kalde Ashraf Ghani en ”kujon”.

I den amerikanske forsvarsministerium mandag aften var det ikke vrede, men dyb fortvivlelse, Nazira Karimi udtrykte med sit spørgsmål.

- Folk forventede, at han stod folket bi. Nu ved vi ikke, hvor han er, og vi har ikke nogen præsident, lød det.