Alle er tilgivet og vi vil ikke søge hævn, siger Taliban på første pressemøde
Talibans talsmand forsikrer desuden, at kvinder må arbejde og uddanne sig "indenfor rammerne af islamisk lov”.
Verdens øjne var tirsdag rettet mod Kabul og Talibans første pressemøde, efter den militante gruppe har overtaget magten i Afghanistan.
- Alle er tilgivet, og vi vil ikke søge hævn. Vi vil gerne leve fredeligt uden interne eller eksterne fjender, fastslog Talibans talsmand, Zabiullah Mujahid.
Han sagde videre, at Taliban ikke bærer nag over for nogen.
Ifølge talsmanden vil udenlandske ambassader og internationale organisationer eksempelvis fortsat kunne operere i Afghanistan. Samtidig lovede gruppen amnesti for alle i Afghanistan.
Lover rettigheder til kvinder
Efter Talibans fremmarch i landet frygter mange afghanere, at gruppen vil genindføre et brutalt styre, hvor pigers og kvinders rettigheder er få.
- Jeg forsikrer jer, at vi ikke vil tillade nogen at gøre noget mod jer. I er sikre, lød det tirsdag fra oprørsgruppen.
Ifølge talsmanden vil Taliban lede landet med udgangspunkt i islamisk lov, og Zabiullah Mujahid forsikrede, at kvinder må arbejde og uddanne sig "indenfor rammerne af islamisk lov”.
Talsmanden understregede, at kvinder skal være en aktiv del af samfundet.
Mange kvinder er skeptiske
Søndag sagde Taliban ifølge nyhedsbureauet Reuters, at den islamistiske gruppe agter at respektere kvinders rettigheder.
At piger vil kunne gå i skole og studere, og at de vil kunne forlade hjemmet alene - hvis de dækker deres ansigt til.
Selvom Taliban offentligt siger, de er imod kvindeundertrykkelse, er mange kvinder skeptiske. De tror ikke på de forsonende ord fra den militante bevægelse.
En af dem er Hosna Jalil, som er tidligere minister i Afghanistan.
- De kommer med beroligende meddelelser om, at kvinder vil få fundamentale rettigheder, men deres reelle handlinger viser noget andet. Så kvinderne er bange for at blive spærret inde i deres huse, som det skete under Taliban-regimet før 2001, siger hun til nyhedsbureauet AP.
Løfter klinger hult
Talibans løfter til Afghanistans kvinder klinger også hult, når man ser på nogle af de provinser, hvor Taliban igennem længere tid har haft kontrollen.
I Takhar-provinsen fik befolkningen hurtigt at mærke, at magten var skiftet.
- Der er en masse restriktioner nu. Når jeg går udenfor, skal jeg være iklædt burka, sådan som Taliban beordrer det, og jeg skal have følgeskab af en mand, fortæller den 29-årige, afghanske jordemoder Nooria Haya til BBC.
Meldingerne fra flere af Afghanistans provinser viser, at Taliban længe har udøvet social kontrol - også før de militært indtog byerne i provinsen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
De stramme jeans er væk
Ifølge TV2s korrespondent Simi Jan, som befinder sig i Kabul, har kvinderne i hovedstaden også taget deres forholdsregler:
- Væk er de kvinder, man så på gaden, der gik rundt i jeans, stramme toppe og et lille tørklæde, der dækkede håret mere symbolsk. Det er slut. Det er fortid. Nu skal man som kvinde gå tildækket. I det hele taget er der ikke så mange kvinder i gadebilledet for tiden, siger Simi Jan.
Taliban regerede Afghanistan i fem år fra 1996 til 2001. Det var et strengt islamisk og brutalt diktatur, der underkuede befolkningen med offentlige henrettelser, vilkårlige straffe og regler, der forbød kvinder at gå alene på gaden, vise sig offentligt uden burka eller uddanne sig.