Udland

Se kortene og billederne: Så hurtigt har Taliban overtaget Afghanistan

Taliban har i en lynoffensiv generobret kontrollen over Afghanistan. Her får du overblikket over forløbet med billeder og kort.

Afghanistans provinser er i en overraskende fart faldet i hænderne på den militante islamistiske bevægelse Taliban. Søndag væltede talibanerne kongen i skakspillet om kontrollen i Afghanistan, da de erobrede hovedstaden, Kabul.

På baggrund af en lynoffensiv har Taliban på kort tid generobret magten, efter de vestlige styrker trak sig ud af landet.

Herunder kan du få et overblik over udviklingen.

April: Biden annoncerer tilbagetrækning

I midten af april fortæller USA’s præsident, Joe Biden, at amerikanske tropper vil trække sig ud af Afghanistan fra 1. maj. Det markerer dermed afslutningen på en 20 år lang krig, der blev indledt efter angrebene mod World Trade Center 11. september 2001.

Maj: Talibans offensiv begynder

I begyndelsen af maj indleder Taliban et stort angreb mod afghanske styrker i Helmand-provinsen, hvor danske styrker har opereret under indsatsen i Afghanistan.

I løbet af måneden tager kampene til, og Taliban indtager blandt andet distrikter i Wardak-provinsen, der ligger nær landets hovedstad, Kabul.

Juni: Kampene breder sig

Kampene mellem Taliban og afghanske sikkerhedsstyrker breder sig i begyndelsen af juni til 26 af landets 34 provinser.

Taliban indtager en række distrikter i de nordlige provinser – langt fra deres traditionelle højborge i syden.

Juli: Massakre mod civilbefolkningen

2. juli trækker amerikanske tropper sig ud af deres primære militærbase, Bagram luftbase. Basen fungerede som bindeled for de amerikansk-ledede operationer i landet. Det markerer enden på den amerikanske involvering i landet.

Mod slutningen af juli tager Taliban kontrol over omkring halvdelen af landets distrikter. De kontrollerer vigtige grænseovergange til Pakistan, Iran og Tadsjikistan.

FN melder ud, at næsten 2400 afghanske civile blev dræbt eller såret i maj og juni. Det er det højeste antal, siden man begyndte at registrere i 2009.

USA og Storbritannien siger, at Taliban kan have begået krigsforbrydelser i massakrer mod civile i byen Spin Boldak.

Mod begyndelsen af august er et væld af de afghanske distrikter kommet under talibanernes kontrol.

I juli sad Taliban på 150 distrikter.
Taliban sad på 220 distrikter i begyndelsen af august.

August: Taleban-offensiven tager fart

3. august: Taliban sætter angreb ind mod en række ledende personer omkring den afghanske regering. Et bombe- og skudangreb mod forsvarsministeren og en række lovgivere i Kabul dræber otte mennesker.

6. august: Taliban indtager provinshovedstaden Zaranj i Nimroz-provinsen. Det er den første provinshovedstad til at falde under Taliban-kontrol i årevis. Taliban dræber chefen for regeringens medieinformationscenter i Kabul.

9. august: Den strategisk vigtige by Kunduz i nord er blandt en række byer, der bliver erobret af Taliban. I løbet af få dage har Taliban indtaget seks provinshovedstæder.

11. august: Taliban erobrer dets niende provinshovedstad, Faizabad.

13. august: Landets næststørste by, Kandahar, falder i hænderne på Taliban. Yderligere tre provinshovedstæder bliver erobret i løbet af én dag.

14. august: Mazar-i-Sharif, en stor by i den nordlige del, falder til Taliban. De erobrer også hovedstaden i Logar-provinsen, der ligger 70 kilometer fra Kabul. USA sender flere tropper til at bistå med evakueringen af dets civile fra Kabul.

15. august: Om morgenen overtager Taliban den østlige by Jalalabad og har nu omringet Kabul, der er den sidste by under regeringens kontrol.

USA evakuerer dets ansatte fra ambassaden, og de danske udsendte er i ly af natten blevet flyttet til lufthavnen.

I løbet af dagen lukker Kabul ned. I en tale til nationen siger den fungerende indenrigsminister, at regeringen har indgået en aftale om en fredelig overdragelse af magten i Kabul til Taliban.

Den afghanske præsident, Ashraf Ghani, bekræfter søndag aften, at han har forladt landet. Senere kan verden se med på et direkte tv-signal, hvor Taliban-ledere fra præsidentpaladset erklærer sig for sejrherrer i Afghanistan.