Kaotiske scener i lufthavnen i Kabul - menneskemængde forsøger at storme fly

USA har taget kontrollen med flytrafikken i lufthavnen i Kabul, mens både udenlandske ansatte på ambassaderne og afghanere forsøger at forlade landet.

Der har natten til mandag og mandag morgen udspillet sig kaotiske scener i lufthavnen i Kabul. Billeder fra lufthavnen viser, hvordan større menneskemængder vælter ind på flypladsen, mens andre videoer viser de desperate scener.

Lufthavnen i Kabul er lige nu centrum for evakueringen af de udenlandske medarbejdere på ambassaderne og lokale afghanere, der forsøger at slippe ud af Afghanistan. Det sker, efter at Taliban søndag indtog hovedstaden.

En video optaget mandag morgen viser desperate afghanere, der forsøger at tilkæmpe sig adgang til flyene i lufthavnen. Ifølge nyhedsbureauet AFP har amerikanske tropper været nødsaget til at affyre varselsskud op i luften ved lufthavnen.

En korrespondent ved navn Jane Ferguson siger ifølge avisen The Guardian, at hun hører flere beretninger om civile, der er blevet såret under kaosset i Kabuls lufthavn.

Hun påpeger, at de, der beslutter sig for at forlade lufthavnen, skal forbi Talibans kontrolpunkter på tilbagevejen. Hun kalder situationen et mareridt.

På videoen nedenfor ses lufthavnen omkring klokken 22 søndag aften. Der er tydeligt kaos i lufthavnen, da enorme menneskemængder prøver at slippe ud af landet.

Amerikanske styrker har taget kontrollen

I en fælleserklæring fra over 60 lande – deriblandt Danmark – lyder det, at afghanere og udlændinge, der ønsker at forlade Afghanistan, skal have lov til at rejse ud, og lufthavne og grænseovergange skal holdes åbne.

Amerikanske styrker overtog natten til mandag kontrollen med flytrafikken i lufthavnen i Kabul. Det oplyser USA’s udenrigsministerium og forsvarsministerium i en fæles udtalelse. Det skriver CNN.

I løbet af søndagen lukkede Kabuls lufthavn for civil luftfart. Den eneste luftvej ud af den afghanske hovedstad er derfor med militærfly, og dem har Danmark i området.

Tidligere på natten til mandag fortalte forsvarsminister Trine Bramsen, at forsvaret under "vanskelige vilkår" har evakueret "en gruppe danskere og nordmænd ud af Afghanistan".

Der er dog fortsat et ukendt antal danskere og personer med tilknytning til Danmark, der mangler at blive evakueret fra Afghanistan. Det oplyser Trine Bramsen til TV 2 mandag morgen.