Grædende afghansk kvinde: - Jeg kan ikke forstå, hvordan verden kunne svigte os

Kvinder frygter at miste deres rettigheder i Afghanistan, efter den islamistiske gruppe Taliban har taget magten i landet.

Mandag hersker der kaotiske tilstande i lufthavnen i Afghanistans hovedstad Kabul, hvor desperate afghanere forsøger at flygte ud af landet.

Alle kommercielle flyvninger er indstillet på grund af den kritiske situation, men enkelte afghanere nåede ud af landet, inden det var for sent.

En af dem er en afghansk kvinde, som sent søndag landede i lufthavnen i Delhi i Indien.

- Jeg kan ikke forstå, hvordan verden kunne svigte os. Vores venner vil blive dræbt. Taliban vil slå os ihjel. Vores kvinder vil ikke længere have rettigheder, lød det fra den grædende kvinde.

Frygter det hele bliver taget fra dem

Der er god grund til at frygte for kvinders rettigheder, efter Taliban har overtaget magten i Afghanistan.

Det siger Tahmina Salik, selvstændig konsulent og rådgiver om kvinderettigheder, til TV 2:

- Afghanerne frygter for alt det, de har opnået. Især kvinderne som har fået uddannelser, arbejde, frihed og som har levet helt almindelige liv med at gå på café og snakke. De frygter nu, at det hele bliver taget fra dem.

Talibans hurtige erobring af hovedstaden søndag kom bag på de fleste i millionbyen.

Ved en af byens mest populære skønhedsklinikker fik ejere travlt med malerrullen på facaden, som tidligere var prydet med store billeder af kvinder iført makeup.

Er der hold i Talibans moderate signaler?

Søndag sagde en talsmand fra nyhedsbureauet Reuters, at den islamistiske gruppe agter at respektere kvinders rettigheder.

At piger vil kunne gå i skole og studere, og at de vil kunne forlade hjemmet alene - hvis de dækker deres ansigt til.

Spørgsmålet er, om der er hold i de mere moderate holdninger, der kommer fra Taliban.

Det siger Mona Kanwal Sheikh, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, til TV 2:

- Hvis man ser på de signaler, der kommer fra Taliban, er de relativt mere moderate. Vi har set erklæringer fra det politiske kontor i Doha, som handler om at udvise større åbenhed over for kvinders ret til uddannelse, og at kvinder kan besidde offentlige hverv. Hvorvidt det vil oversætte sig til virkeligheden på jorden, er det store spørgsmål.