Få hundrede meter adskiller amerikanske soldater fra Talibans krigere

Taliban patruljerer ved alle indgange til lufthavnen i Kabul, hvor de amerikanske styrker har sat en afspærring op.

Amerikanske styrker overtog natten til mandag kontrollen med flytrafikken i lufthavnen i Kabul, der lige nu er centrum for den enorme evakuering af udenlandske statsborgere, ambassadeansatte og lokale afghanere, der forsøger at slippe ud af Afghanistan.

De 6000 amerikanske soldater har sat en afspærring op omkring lufthavnen, som de forsøger at håndhæve.

Billeder fra mandag morgen viser, at pigtråd er blevet lagt ud foran landingsbanen for at tilbageholde den enorme menneskemængde, der er desperat for at forlade landet. Amerikanske soldater står vagt bag pigtråden.

Lige uden for lufthavnen patruljerer stærkt bevæbnede Taliban krigere foran alle indgangene.

- Taliban står helt oppe ved den amerikanske perimeter. De står nærmest og stirrer hinanden i øjnene, siger tidligere analytisk chef i Forsvarets Efterretningstjeneste, Jacob Kaarsbo.

Taliban har oprettet kontrolsteder ved alle indgangene til lufthavnen, så de kan kontrollere, hvem der har adgang til lufthavnen.

- Taliban siger, at de gør det for befolkningens sikkerhed. Men de gør det selvfølgelig også for at få ram på dem, der har spillet på den forkerte hest, siger Jacob Kaarsbo.

Midt mellem den amerikanske afspærring og Talibans kontrolsteder står den afghanske civilbefolkning og kæmper desperat for at komme med et fly ud af landet.

Videoer optaget mandag morgen viser lokale afghanere, der forsøger at tilkæmpe sig adgang til flyene i lufthavnen. Amerikanske tropper har været nødsaget til at affyre varselsskud op i luften for at stoppe den civile befolkning fra at løbe ud på landingsbanen. Det oplyser nyhedsbureauet AFP.

Den store menneskemængde, der prøver nå ud til lufthavnen, gør det svært for Taliban krigerne ved kontrolstederne at holde styr på, hvem der kommer til og fra lufthavnen.

- Taliban kontrollerer adgangen til lufthavnen i det omfang, de kan, når der er så meget kaos, som der er lige nu. Al civil luftfart er blevet stoppet, og folk er desperate, hvilket gør situationen meget kaotisk, siger Jacob Kaarsbo.

Ifølge talsmanden for den tyske udenrigsminister er det lige nu ikke muligt for fly at lande i lufthavnen i Kabul på grund af de store menneskemængder på landingsbanen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Jacob Kaarsbo understreger, at jo langsommere evakueringerne foregår, jo farligere bliver situationen.

- Jo længere det trækker ud, jo større er risikoen for, at der kommer skud mellem de to parter. De amerikanske soldater har luftstøtte, så de kan skyde sig ud af det her, men dem, man prøver at evakuere, kan hurtigt blive målet, for så skyder Taliban bare skylden på de amerikanske soldater, siger Jacob Kaarsbo.