Udland

Dansk særfly landet i Pakistan

Også to SAS-fly er på vej mod Islamabad. Udenrigsminister Jeppe Kofod bekræfter samarbejde med Pakistan.

Hundredvis af diplomater samt afghanere med tilknytning til den danske ambassade venter lige nu på at komme til Danmark fra Kabul via Pakistan. Det oplyser den pakistanske udenrigsminister.

- Jeg er i Islamabad. Jeg har ikke mulighed for at sige mere lige nu.

Jesper Rungholm, pilot og direktør i Danish Air Transport

Men nu er et fly fra flyselskabet DAT - Danish Air Transport - på vej mod den pakistanske hovedstad Islamabad med et specialfly med plads til 111 personer, hvoraf de seks er til besætningen. Af sikkerhedsmæssige årsager vil flyselskabet ikke give mange detaljer om transporten:

- Ingen kommentarer. Henviser til Udenrigsministeriet, lød den korte melding i dag fra DAT's kommercielle direktør Robert Rungholm til TV 2.

Heller ikke Udenrigsministeriet eller Forsvarsministeriet har villet oplyse om formålet med særflyet. Også af sikkerhedsmæssige årsager.

Fløj med fodboldspillere

Flyet, der er det samme, som transporterede danske fodboldspillere rundt i Europa under sommerens EM-turnering, afgik klokken 07.45 fra Billund Lufthavn.

På det tidspunkt var flyet officielt på vej mod Georgien. Men det viste sig, at der kun var tale om en mellemlanding - formentlig for at tanke op undervejs. Flyet fortsatte kort efter mod Islamabad i Pakistan.

Flyet landede i Pakistan omkring klokken 16 dansk tid.

Tidligere på dagen meddelte den pakistanske udenrigsminister, Shah Qureshi, at Pakistan nu aktivt hjælper Danmark med evakueringen ud af det kaotiske Kabul.

- Pakistan faciliteter evakueringen af diplomater og embedsmænd, herunder også evakueringen af 431 afghanere, der har arbejdet for den danske regering, meddelte den pakistanske udenrigsminister.

Har hjulpet før

Flymagasinet Check-in har fulgt det hemmelighedsomgærdede flys vej til Pakistan, og det er ikke det eneste kommercielle fly, der er sendt afsted til området.

SAS bekræfter mandag aften overfor TV 2, at de har to fly på vej mod Islamabad. Der er tale om to Airbus 320-fly, der ifølge SAS´ informationschef Alexandra Lindgren kan rumme i alt 360 personer.

Derudover har SAS ingen kommentarer og henviser til Udenrigsministeriet.

Mandag eftermiddag siger Pakistans ambassadør i Danmark, Ahmad Farooq, til BT, at landet har givet landingstilladelser til flere fly, som Danmark har chartret.

Han kan dog ikke fortælle specifikt om, hvor mange personer aktionen omfatter.

- Vi mangler de endelige tal, men redningsoperationen er stadig undervejs. Alle er endnu ikke kommet fra Kabul til Islamabad, siger han til BT.

Udenrigsminister Jeppe Kofod bekræfter mandag aften til TV 2, at pakistanerne hjælper med evakueringen:

- Jeg kommer ikke til at gå i nærmere detaljer, men jeg er glad for, at vi med Pakistan har vi fået etableret en meget operationel ramme om vores arbejde med at evakuere ud af Afghanistan. Det er et samarbejde, vi selvsagt sætter stor pris på fra dansk side.

Direktør er selv fløjet afsted

DAT har tidligere samarbejdet med de danske myndigheder om transporter til og fra Afghanistan. Selskabets direktør Jesper Rungholm, der selv er pilot, har flere gange siddet i cockpittet under nogle af transporterne.​

Og det er også ham, der har fløjet flyet til Islamabad:

- Jeg er i Islamabad. Jeg har ikke mulighed for at sige mere lige nu, sagde han mandag til TV 2 kort efter han havde landet flyet i den pakistanske hovedstad.

TV 2 fik dog kontakt til direktøren kort efter:

- Jeg ved faktisk ingenting om, hvad jeg skal herude. Jeg fik bare at vide i går, at jeg skulle flyve herud, siger han.

Jesper Rungholm ved heller ikke, hvornår han skal flyve sit fly tilbage til Danmark igen.