Udland

Billeder fra luften viser kaotiske scener i Kabuls lufthavn

Lufthavnen i Kabul blev overrendt af mennesker i et desperat forsøg på at slippe ud af landet.

Situationen i den internationale lufthavn i Afghanistans hovedstad, Kabul, har mandag været decideret kaotisk.

Satellitbilleder af Hamid Karzai International Airport viser i høj opløsning, hvordan flere hundrede afghanere mandag formiddag afghansk tid var samlet på landingsbanerne i en desperat kamp for at slippe ud af landet og Talibans klør.

Det skyldes, at den militante islamistiske bevægelse på få dage har overrumplet alt og alle og overtaget styringen i det krigshærgede land.

Trafikkaos ved lufthavn

Det har fået dele af lokalbefolkningen til at forsøge at flygte ud af Afghanistan via den internationale lufthavn i Kabul, mens en række lande - i kamp mod tiden - forsøger at evakuere sit personale fra byen.

Satellitbilleder fra virksomheden Maxar Technologies viser, hvordan lufthavnen har været overrendt af mennesker, der ligner små sorte prikker på billederne.

Samtidig kan man se, hvordan lokalbefolkningen i biler danner lange køer og trafikkaos uden for den internationale lufthavn.

Desperate scener

Amerikanske soldater overtog natten til mandag kontrollen med flytrafikken i Kabul, men flyvningen måtte ifølge nyhedsbureauet Reuters midlertidigt indstilles i løbet af mandagen, da landingsbanerne skulle ryddes.

Det skyldes de store menneskemængder, der befandt sig på asfalten i lufthavnen.

Twitter florerer flere optagelser, hvor en større menneskemængde løber foran og ved siden af et amerikansk militærfly i bevægelse på startbanen.

Samtidig forsøgte desperate afghanere at kravle op på siden af flyet i et desperat forsøg på at slippe væk fra det krigshærgede land.

De kaotiske scener viser også, at lokalbefolkningen forsøgte at storme og tilkæmpe sig adgang til flyene i lufthavnen i en desperat kamp.

USA har taget kontrollen med flytrafikken i lufthavnen i Kabul, mens både udenlandske ansatte på ambassaderne og afghanere forsøger at forlade landet.