Taliban-ledelse overtog præsidentpaladset for rullende kamera
Den afghanske præsident var få timer tidligere flygtet ud af landet. Han har udråbt Taliban som vinder.
Med fingeren på aftrækkeren, tørklædet om hovedet og det lange skæg under hagen havde Taliban-ledere og mere end 15 krigere taget plads i præsidentpaladset i Kabul.
Søndag aften - efter en dag, hvor oprørsgruppen er trængt længere og længere ind i den afghanske hovedstad, og efter en uge, hvor de havde overtaget mere og mere af landet - sad de nu i magtens centrum.
Vel at mærke på selv samme plads som landets præsident Ashraf Ghani havde siddet få timer tidligere og talt til nationen.
Flaget blev rullet sammen
Det var historiske billeder, den mellemøstlige tv-kanal Al Jazeera eksklusivt sendte ud til resten af verden. Nyheden om at Taliban havde overtaget præsidentpaladset, var allerede kommet ud omkring klokken 18 dansk tid, men da var det ikke blevet bekræftet.
Foran det rullende kamera tog to Taliban-krigere inde i paladset det sorte, røde og grønne afghanske flag ned, rullede det sammen og lagde det ud til siden i rummet.
- Vores land er blevet befriet, og mujahedinerne er sejrende i Afghanistan, sagde en af Taliban-krigerne til Al Jazeera.
Præsidenten udråbte Taliban som vinder
Ved middagstid søndag skrev nyhedsbureauet Reuters, at Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, sad i forhandlinger med USA’s udsending i Afghanistan, Zalmay Khalilzad, og andre ledende folk i Nato.
Men der gik ikke længe, før alverdens medier meddelte, at han både havde forladt paladset og landet. Hvor han er flygtet hen, er ikke blevet offentliggjort, men det forlyder, at han er i nabolandet Tadsjikistan.
Senere, da Taliban-krigerne var trængt ind i paladset, formulerede præsidenten en besked på Facebook. Det var for at undgå ”blodsudgydelser”, som ville sætte millioner af borgere i hovedstaden Kabul i fare, at han havde forladt landet, skrev han.
- Taliban har vundet og har nu ansvaret for deres landsmænds ære, ejendom og selvopholdelse, fortsatte Ashraf Ghani fra sit skjul.
Selvom præsidenten selv har udråbt Taliban som vinder, er der ikke noget officielt nyt om en eventuel magtoverdragelse i Afghanistan. Dog fortalte to embedsmænd fra Taliban, at der ikke vil blive etableret nogen form for overgangsregering efter generobringen af landet.
Den militante islamiske bevægelse forventer en fuldstændig overdragelse af magten, lød det. På det tidspunkt oplyste en talsmand fra gruppen, at man er gået ind i 11 af Kabuls 22 distrikter.