Udland

Taliban erobrer Jalalabad – den sidste sikre landvej ud af Kabul

Jalalabad, som var en af de sidste sikre veje ud af Kabul til lands, faldt søndag morgen uden kamp.

Taliban har nu erobret Jalalabad, som er hovedstad i Nangarhar-provinsen samt blandt Afghanistans største byer.

Det oplyser flere kilder til nyhedsbureauerne Reuters og AP.

Jalalabad var en af de sidste betydelige byer, der fortsat var under den afghanske regerings kontrol, men søndag morgen dansk tid faldt byen uden kamp, da den lokale regering overgav sig.

- Der er ingen sammenstød i Jalalabad, for guvernøren har overgivet sig til Taliban. At give Taliban passage var den eneste måde at redde civile liv, sagde en lokal embedsmand ifølge Ritzau.

Byen var ifølge USA's Institut for Freden af de sidste sikre veje til lands ud af den afghanske hovedstad Kabul for flygtninge, og således ligner Kabul en fortsat mere isoleret by, skriver AP.

Storby efter storby

Jalalabads fald kommer ovenpå en uge, hvor store dele af Afghanistan er faldet i Talibans hænder. Mens den militante islamistiske bevægelse har bevæget sig hurtigt henover landet, har den ene lokale regering efter den anden overgivet sig.

I flere tilfælde uden kamp.

Alene torsdag og fredag faldt seks storbyer i Talibans magt. Lørdag faldt den nordlige by Mazar-e-Sharif, som både den afghanske regering og to lokale krigsherrer ellers havde svoret, at de ville beskytte. Da byen faldt, havde Taliban dermed kontrol over hele det nordlige Afghanistan.

Ligeledes betød den nylige erobring af den sydlige by Ghazni, at al infrastruktur mellem Kabul og det sydlige Afghanistan blev afskåret.

Lørdag sagde Jacob Kaarsbo, der er tidligere analysechef i Forsvarets Efterretningstjeneste, til TV 2, at det er et spørgsmål om dage, før Taliban griber magten i Kabul.

De sidste evakueringer

Lørdag holdt landets præsident Ashraf Ghani sin første offentlige tale, siden Taliban begyndte sine markante landvindinger. Her insisterede han blandt andet på, at man ikke ville opgive alt det, som man havde opnået i landet, siden USA invaderede det for 20 år siden i kølvandet på angrebene på World Trade Center 11. september 2001.

Adskillige af de internationale styrker inklusiv de danske, som de seneste årtier har befundet sig i Afghanistan, har den seneste tid forladt landet.

De sidste evakueringer er i gang, og den amerikanske præsident, Joe Biden, beordrede natten til søndag dansk tid, at der skulle indsættes 5000 amerikanske soldater i Kabul for at gennemføre evakueringen. Det tal var tidligere 3000, men blev opjusteret grundet den akutte situation, skriver The New York Times.

Norge sender ligeledes soldater til Kabul, og fredag blev det meldt ud, at den danske ambassade i Kabul blev midlertidigt lukket.