Taliban-krigere indtog søndag præsidentpaladset i Kabul.
Taliban i Afghanistan

Panikken spredte sig, og kvinder blev malet væk, da Taliban indtog Kabul

Efter flere ugers fremmarch skrev Taliban historie og overtog magten over Afghanistans hovedstad.

Folk løb rundt i gaderne. Mange i et desperat forsøg på at finde et køretøj, der kunne køre dem hjem til deres familier.

Det var ikke til at få en taxa, og mange biler var allerede kørt ud af byen i retning mod lufthavnen.

Et sted i vejkanten stod en kvinde alene og bare græd, skriver The Guardian.

Scenerne var de samme flere steder i Afghanistans hovedstad, Kabul, søndag morgen efter nyheden om, at Taliban var nået frem til udkanten af byen.

Den militante islamistiske bevægelses fremmarch var gået langt hurtigere end ventet, og bare få timer tidligere havde den erobret byen Jalalabad, som var en af de sidste sikre veje ud af Kabul.

Det virkede nu bare som et spørgsmål om tid, inden også hovedstaden ville falde.

Måske bare timer.

Uden for bankerne i Kabul stillede indbyggere sig i lange køer for at hæve deres opsparinger, men mange gik forgæves, da bankerne én efter én lukkede ned.

Andre billeder viste, hvordan også visumkontorer blev overrendt af afghanere, der i 11. time håbede at finde en vej ud af landet.

Sky News berettede om decideret kaos ved nogle ambassader, særligt Tyrkiet og Iran, hvor tusindvis forsøgte at få fat i et visa til de lande.

- Desperation. Mange er kommet hen til mig og har sagt, at de er nødt til at rejse væk, fordi de frygter for deres liv, fortalte den amerikanske journalist Richard Engel på Twitter.

Røg fra ambassaden

Meldingen om, at Taliban stod på dørtærsklen til Kabul, udløste ikke kun travlhed blandt indbyggerne.

Fra morgenstunden kunne militærhelikoptere ses og høres i luften over den afghanske hovedstad. De fløj i pendulfart mellem lufthavnen og den amerikanske ambassade med evakuerede medarbejdere.

Flere pansrede diplomatbiler blev ifølge nyhedsbureauet AP også set forlade ambassaden i de tidlige morgentimer.

Mens helikopterpropellerne summede over hustagene, steg en sort røg symbolsk op fra den nedlukkede ambassade.

Som noget af det sidste inden deres hastige afrejse havde de amerikanske diplomater sørget for at destruere og afbrænde alle dokumenter med følsomme oplysninger, der ikke måtte falde i de forkerte hænder.

Selv det amerikanske flag tog ambassadøren med, så det ikke efterfølgende kunne benyttes i Talibans propagandamateriale.

Heller ikke den danske ambassade i Kabul åbnede søndag morgen.

Da de lokale ansatte mødte ind på arbejde, var der lukket og slukket.

De danske diplomater var allerede væk.

Evakueret i ly af natten

Til TV 2 fortalte flere af de lokale ansatte, at de var chokerede, frustrerede og bange. De kunne ikke få fat i nogen, og de vidste ikke, hvor danskerne befandt sig.

Svaret kom senere på formiddagen i en pressemeddelelse fra det danske udenrigsministerium:

I ly af natten var de udsendte medarbejdere på den danske ambassade blevet overflyttet til Kabuls lufthavn af sikkerhedshensyn.

Man havde ikke nået at få kontakt til de afghanske medarbejdere.

De danske myndigheder gentog samtidig sin appel, om at alle danskere straks forlod Afghanistan.

- Det er vigtigt, at det sker nu. Mulighederne for udrejse svinder ind.

Den første indtrængen

Omkring middag lokal tid kom den frygtede melding fra det afghanske indenrigsministerium:

- Taliban er begyndt at trænge ind i Kabul fra alle sider.

Flere steder i byen blev der meldt om sporadiske skudsalver, men det stod ikke klart, hvorvidt det faktisk var Taliban-krigere, der stod bag.

Taliban har vundet

Ashraf Ghani, præsident, Afghanistan

Selv benægtede Taliban-bevægelsen at være trængt ind i den afghanske hovedstad.

Det er på trods af, at et ukendt antal Taliban-oprørere blev set marchere gennem gaderne i det centrale Kabul.

- Du kunne ikke bede om en bedre demonstration af det faktum, at de ikke bare er i Kabul, men de er lige i midten af byen, rapporterede Sky News' Stuart Ramsay.

En talsmand for Taliban fastholdt dog, at der ikke var planer om at erobre Kabul med magt, og at Talibans krigere var blevet bedt om at vente ved indfaldsvejene til Kabul.

Flere byer havde allerede overgivet sig uden modstand for at undgå civile tab, heriblandt Jalalabad tidligere på morgenen, og planen var nu at indtage Kabul på samme måde.

Taliban forventede med andre ord en fredelig overdragelse af magten. I mellemtiden lød deres opfordring til alle afghanere på at tage hjem og blive hjemme.

Kvindebilleder forsvandt

Effekten var tydelig. I løbet af ganske få timer lukkede Kabul ned.

Foruden bankerne lukkede også butikker og virksomheder, og på vejene gennem byen opstod store trafikpropper med folk, der havde travlt med at komme hjem.

Planlagte eksamener i skolerne blev aflyst, og på universitetet i Kabul blev de studerende evakueret.

Lærere tog afsked med deres kvindelige studerende, velvidende at de unge kvinder formentlig ikke ville kunne vende tilbage under Talibans styre.

- Ligesom tusindvis af andre studerende rundt om i landet kommer vi måske aldrig til at dimittere, skrev en af kvinderne, Aisha Khurram, på Twitter.

I gaderne i den centrale del af Kabul viste Talibans indtrængen sig ved en bemærkelsesværdig stilhed og mennesketomme gader, hvor der normalt ville være travlt.

Ved en af byens mest populære skønhedsklinikker fik ejeren travlt med malerrullen på facaden, som tidligere var prydet med store billeder af kvinder iført makeup.

Tilbage var nu blot en hvid væg.

Overgivelse uden kamp

Sad nogen endnu tilbage med en tro på, at Taliban ville blive holdt ude af Kabul, blev håbet endegyldigt slukket, da Afghanistans fungerende indenrigsminister, Abdul Sattar Mirzakwal, gik på tv.

Her fortalte han, at Kabul ikke ville blive angrebet, da regeringen havde indgået en aftale med Taliban om en fredelig overdragelse af magten i hovedstaden.

I sin tale til nationen sagde han:

- Vores forhåbning for vores storby Kabul er fra regeringens side, at der vil ske et magtskifte for at beskytte befolkningen.

Taliban udtrykte efterfølgende forventning om en overdragelse af magten i Afghanistan "inden for få dage".

Men de havde ikke tænkt sig at spilde ventetiden.

I løbet af kort tid indtog Taliban-krigere både Bagram-luftbasen og Pul-e-Charkhi-fængslet i udkanten af Kabul.

Videooptagelser viste Taliban løslade et endnu ukendt antal personer fra fængslet, der husede omkring 5000 fanger. Heriblandt adskillige tilhængere af Taliban, al-Qaeda og Islamisk Stat.

Bagram-luftbasen var i mange år central for den internationale indsats mod Taliban.

Da amerikanerne trak sig ud af Afghanistan, tog de mange af helikopterne og flyene med sig, men de efterlod også en del udstyr til den afghanske hær.

Ifølge Sky News omfattede det topmoderne våben, længererækkende missiler og helikoptere.

Udstyr, der nu faldt i Talibans hænder.

Overladt til kaos

I takt med at nyhederne tikkede ind, faldt moralen hos mange indbyggere i Kabul.

Journalisten Richard Engel oplevede det således, da han søndag eftermiddag gik rundt i Kabuls gader:

- Hårde blikke. Stemningen er forandret. Folk er ikke bare triste, men vrede, og de bebrejder USA for at efterlade landet til krig, kaos og Taliban.

Hovedstaden havde længe været anset som sikker, og det var forventet, at det ville vare længe, før Taliban potentielt ville være i stand til at indtage byen.

Så sent som i sidste uge havde det amerikanske militær anslået, at der ville gå op til 90 dage. I juni var vurderingen, at et totalt kollaps ville tage 6 til 12 måneder.

Nu stod Taliban pludselig på dørtærsklen til byen.

Og da eftermiddag blev til aften, trådte de ind over den.

Efter at have stået i venteposition siden dagens begyndelse beordrede Taliban sine krigere til at gå ind i Kabul - eftersigende for at forhindre plyndringer, da det lokale politi havde forladt sine poster.

Præsident på flugt

Sideløbende fortsatte hasteevakueringen af diplomater, embedsmænd og menige afghanere fra lufthavnen i Kabul.

USA og NATO indsatte soldater for at holde lufthavnen åben. I løbet af dagen var der blevet indført stop for alle kommercielle fly ud af Kabul, og kun militærfly kunne fortsat operere.

Mange nationer fulgte dagen igennem trop med amerikanerne og danskerne og meddelte, at man i løbet af den efterfølgende dag forventede at have evakueret alle sine folk.

Ud af landet rejste også den afghanske præsident, Ashraf Ghani.

Efter flere timers forlydender bekræftede han sent søndag aften, at han havde forladt Afghanistan.

Det skete ifølge præsidenten for at undgå "blodsudgydelser", som ville sætte millioner af borgere i Kabul i fare, hvis han var blevet.

- Taliban har vundet og har nu ansvaret for deres landsmænds ære, ejendom og selvopholdelse, konstaterede han i en Facebook-opdatering.

Sejrherrerne

Vejen var nu banet for Taliban, og inden længe gjorde de selv triumfen officiel.

På et direkte tv-signal inde fra præsidentpaladset i Kabul kunne afghanerne – og resten af verden – sent søndag aften se flere Taliban-ledere tone frem på skærmen.

Med sig havde de en række tungt bevæbnede soldater, der poserede i det inderste af den bygning, som indtil få timer tidligere havde været magtens centrum i Afghanistan.

Siddende bag et af de smukke skriveborde på det præsidentielle kontor havde talibanerne ét klart budskab:

De anså nu krigen i Afghanistan for at være slut.

- Vores land er blevet befriet, og mujahedinerne er sejrende i Afghanistan, sagde en af Taliban-krigerne til nyhedskanalen Al-Jazeera.

Talsmanden fortalte videre, at den måde, som Afghanistan vil blive styret på fremover, snart ville blive afklaret.

En sidste udvej

Detaljerne om overdragelsen var endnu uafklaret, men der var ikke længere noget at være i tvivl om.

Kabul var tabt, og Afghanistan var nu under Talibans kontrol.

De har efterladt os

Afghansk medarbejder på Danmarks ambassade i Kabul

Udenfor havde mørket for længst lagt sig over hovedstaden, men ude i lufthavnen var der stadig lys og hektisk aktivitet.

Ud på natten opstod kaotiske scener, da desperate afghanere forsøgte at komme med på fly ud af landet, og flere kom til skade undervejs, skriver The Guardian.

Blandt de mange fremmødte var også afghanske ansatte på den danske ambassade. De havde tidligere på søndagen fået at vide, at de skulle møde op i lufthavnen med deres personlige ejendele.

Men efter 12 timers ventetid var deres situation fortsat uafklaret.

- Diplomaterne fik lov til at flyve ud. De har efterladt os, skrev en af medarbejderne til TV 2.

Danmark bekræftede senere, at flere danskere var blevet evakueret fra Afghanistan, men at der fortsat var danskere i landet.

Som følge af situationen i lufthavnen opgav nogle afghanere flugten og besluttede i stedet at køre tilbage mod byen. Undervejs skulle de gennem en af de mange kontrolposter, som Taliban i løbet af natten havde oprettet over hele Kabul.

- Jeg er taknemmelig for, at de ikke fandt ud af, at jeg arbejdede på den danske ambassade, oplyste en af medarbejderne efterfølgende til TV 2.

Mens evakueringen af udlændinge fortsætter mandag, er situationen stadig uafklaret for det fortsat stigende antal fremmødte i lufthavnen.

Alle håber de på at finde en vej ud, inden det er for sent.