Udland

Mens Taliban står udenfor Kabul, siger præsidenten, at alt er under kontrol

Evakueringen af Kabul er i fuld gang. Meldingerne om Talibans færden er skiftende, men sikkert er det, at bevægelsen står klar ved byens indfaldsveje.

Den militante islamistiske bevægelse Taliban er søndag formiddag dansk tid begyndt at rykke ind i Afghanistans hovedstad, Kabul, fra alle sider.

Det oplyser landets indenrigsministerium ifølge Reuters.

Invasionen af Kabul er kulminationen på Talibans lynoffensiv. På blot en uge har Taliban formået at tage kontrollen med stort set hele landet.

Den seneste melding fra det afghanske præsidentkontor lyder ifølge Reuters, at der er hørt spredte skud rundtomkring i Kabul, men at regeringsstyrker fortsat har kontrol over byen.

Den afghanske indenrigsminister, Abdul Sattar Mirzakwal, siger ifølge Reuters, at man vil skifte til "en fredelig overgangsregering", og at sikkerhedsstyrker vil sikre byens sikkerhed.

Ikke ansvarlige for døde eller sårede

Talibans ledelse, der befinder sig i Doha i Qatar, har sagt til Reuters, at alle Taliban-krigere har fået besked på at stå vagt ved indfaldsveje til Kabul uden at rykke ind i byen.

Nyhedsbureauet AFP kan imidlertid berette, at lokale i Kabul allerede har set Taliban-krigere bevæge sig rundt i byens forstæder, ligesom det afghanske indenrigsministerium har meldt om, at Taliban trængte ind fra alle sider.

Desuden har bevægelsens ledelse meldt ud, at man ikke agter at tage Kabul med vold og kamp, og at man opfordrer afghanske regeringsstyrker til at stoppe med at skyde og at sikre civile og udlændinge sikker færdsel gennem byen.

Af den grund holder Taliban på, at bevægelsens egne krigere ikke er ansvarlige for nogen dødsfald eller sårede i den afghanske hovedstad.

Jacob Kaarsbo, der er tidligere analysechef i Forsvarets Efterretningstjeneste, siger imidlertid til TV 2, at man skal tage de officielle talibanske udmeldinger med et gran salt, idet Qatar-kontorets evne til at kontrollere landtropperne til tider er begrænset.

- Jeg må beskrive det lidt brutalt som et propagandaministerium, siger Jacob Kaarsbo.

Ambassader rømmes

I løbet af det seneste døgn har flere vestlige lande forladt deres ambassader. Det gælder også den danske ambassade, hvis ansatte ifølge Udenrigsministeriet har trukket sig tilbage til Kabuls lufthavn, hvor de så vidt vides venter på at komme ud af landet.

Ligeledes er amerikanerne i gang med en fuld evakuering. Præsident Joe Biden meldte lørdag ud, at 5000 amerikanske soldater ville rejse til Kabul for at bistå med evakueringen. Oprindeligt var planen, at der skulle 3000 soldater til opgaven, men den tilspidsede situation har kaldt på mere personel, skriver The New York Times.

Ifølge CNN arbejder amerikanske styrker nu i døgndrift for at få alle amerikanere ud fra ambassaden og ud af Kabul. Målet er angiveligt, at alle – inklusive afghanere, der har arbejdet for amerikanerne – skal være ude inden tirsdag.

Rusland har imidlertid slået fast, at landet ikke agter at rømme sin ambassade i Kabul.