Jeppe Kofod kunne ikke garantere noget på pressemøde: - Alt er usikkert

Udenrigsministeren mener, at når alt dette er ovre, er der anledning til selvransagelse hos Danmark og den internationale koalition.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) var tydeligt berørt, da han søndag lige over middag holdt pressemøde om situationen i Afghanistan.

Her kunne han gøre det klart, at den danske delegation på Danmarks ambassade i Kabul i løbet af natten til søndag blev evakueret til Kabuls lufthavn.

Jeppe Kofod kunne ligeledes afsløre, at ikke alle afghanere, som har været ansat af Danmark lokalt i Kabul, havde været lige så heldige. Men han forsikrede, at man fra dansk side arbejdede for fuld kraft på at få dem ud af byen og landet.

Derudover kunne han ikke sige ret meget af konkret natur.

- Alt er usikkert. Det går hurtigt. Meget hurtigt, sagde Jeppe Kofod.

Kunne måske holde stand i et år

Jeppe Kofod lagde ikke skjul på, at det ikke var den måde, man havde regnet med at forlade Afghanistan på.

Han sagde, at det indtil for nylig havde været antagelsen, at Kabul måske kunne holde stand året ud eller i hvert nogle uger endnu.

Men pludselig gik det bare for hurtigt, sagde Kofod.

Kommunikationen er brudt sammen

Så nu bruger Danmark ifølge udenrigsministeren alle sine kræfter på at få evakueret de lokalt ansatte fra Kabul samt på at få danskerne fra Kabuls lufthavn ud af landet, sagde Jeppe Kofod.

Situationens kaotiske omstændigheder betyder imidlertid også, at udenrigsministeren ikke turde udstede nogen garantier om, at lige præcis alle de rigtige personer ville komme med ud af Kabul.

Det skyldes til dels de svære forhold, som kommunikationen i området nu er underlagt.

- Kommunikationen er mange steder brudt sammen. Mobiltelefoner virker ikke. Det er den virkelighed, vi alle står i, sagde Jeppe Kofod på pressemødet.

Fejl er uundgåelige

Jeppe Kofod tilføjede, at man heller ikke kunne garantere, at alle evakuerede bliver sikkerhedsvisiteret lige så grundigt, som man normalt ville gøre det.

- Der vil blive begået fejl, sagde Jeppe Kofod.

Det betyder altså, at fremtiden fortsat er usikker for flere af de nuværende og tidligere lokalt ansatte på den danske ambassade i Kabul. En nyligt indgået politisk aftale sikrede ellers, at afghanere, der indenfor de seneste to år har været ansat ved ambassaden, kunne blive evakueret i dansk regi.

- Det, man kan sige om sikkerheden, er, at alt er usikkert, sagde Jeppe Kofod.

Kalder på selvransagelse

Jeppe Kofod gjorde det eftertrykkeligt klart, at man lige nu bruger al dansk energi på at få de sidste danskere og lokalt ansatte på den danske ambassade evakueret fra byen.

Men derefter kalder situationen på "selvransagelse" fra både Danmark og den internationale koalition, der i knap to årtier har stået bag indsatsen i Afghanistan, mener han.

- Med det, vi ser nu, kan man roligt sige, at der er nogle monumentale udfordringer, og den virkelighed, som vi ser ind i, er helt anderledes, end det, som var i analyserne, sagde han.