Enkelte hændelser kan få det hele til at eksplodere, siger analytiker
Selvom hverken den afghanske regering eller Taliban ønsker kampe i gaderne, kan enkelte grupper skubbe situationen ud af kontrol.
Efter flere ugers felttog gennem Afghanistan beordrede Taliban søndag eftermiddag sine krigere ind i hovedstaden Kabul.
Indtil videre er der ingen meldinger om egentlige kampe i byen - kun forlydender om sporadiske skyderier.
Men selvom hverken Taliban eller den afghanske regering har en interesse i at gå i kamp, er situationen langt fra stabil.
Det fortæller David Vestenskov, der er chefkonsulent ved Forsvarsakademiet med særligt fokus på Afghanistan og de omkringliggende lande.
- Vi er i en position lige nu, hvor der ikke skal meget til. Enkelte hændelser kan få det hele til at eksplodere næsten bogstavelig talt, siger han til TV 2.
Ingen har interesse i kampe i gaderne
Ifølge David Vestenskov er det vigtigt at have for øje, at både den afghanske regering og Talibans ledelse helst vil undgå kampe i Kabuls gader.
- Man har erkendt, hvor det ender henne. Så man vil gerne have, at det sker på en så fredelig måde som overhovedet muligt, siger han.
Søndag aften overtog Taliban kontrollen over præsidentpaladset i Kabul, men omkring 5000 amerikanske soldater befinder sig fortsat i Kabul for at sikre USA’s evakuering af sine ansatte.
Og så længe de er i landet, har Talibans ledelse en interesse i at holde sig i skindet, forklarer David Vestenskov:
- Det vil Taliban kunne bruger fremadrettet til at sige: ”Se, vi fik ryddet hele Kabul uden de store kamphandlinger, så vi har støtte fra befolkningen, og sikkerhedsstyrkerne ville ikke kæmpe imod os.”
Spørgsmålet er bare, om alle Talibans krigere har samme opfattelse.
- Det kan pludseligt gå voldsomt for sig
Modsat en national hær er Taliban nemlig ikke en strømlinet militær organisation.
I stedet kommer krigerne, der gennem de seneste uger har løbet Afghanistan over ende, fra en lang række forskellige grupperinger – ofte med deres egne interesser.
Derfor er det ifølge David Vestenskov ikke sikkert, at de retter sig efter Talibans øverste ledelse.
- Nogle har måske mistet en hel del folk gennem tidens løb eller har en helt anden dagsorden, hvor det kan være i deres interesse, at de kommer kampe i Kabul her på falderebet, siger han.
Og skulle kombattanter på enten regeringens eller Talibans side gå i kamp, kan det være gnisten, der sætter Kabul i lys lue, lyder det.
- Der er en rigtig stor koncentration af både sikkerhedsstyrker og Talibanenheder inde i Kabul. Får vi først kampe inde i selve byen, kan det pludseligt gå rigtig voldsomt for sig.
Forventer en fredelig magtoverdragelse
Alligevel er det mest sandsynlige dog ifølge David Vestenskov fortsat en fredelig magtoverdragelse.
NATO holder fortsat Kabuls lufthavn åben for at evakuere de sidste vestlige statsansatte.
Allerede søndag eftermiddag bekræftede en topembedsmand fra landets indenrigsministerium, at Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, er rejst til nabolandet Tadsjikistan.
Og fra flere sider presses landet regering til at overgive sig uden kamp.
- Der er et massivt pres på særligt Ashraf Ghani og den afghanske regering for at afgive magten frivilligt. Det, der dominerer tilgangen, er, at man ikke vil have, at der opstår kampe rundt omkring i Kabul, siger David Vestenskov.