Udland

Domstole skal afgøre henrettelser, stening og amputationer, siger Taliban-talsmand

Spørgsmålet er, om der er hold i de – forholdsvis - mere moderate holdninger, der kommer fra Taliban nu, lyder det fra seniorforsker.

Det bliver op til domstolene at afgøre hårde straffe i Afghanistan. Straffe som henrettelser, steninger og amputationer af lemmer.

Sådan bliver det i hvert fald, hvis man skal tro en talsmand fra Taliban, som nyhedsbureauet Reuters har talt med, samme dag som Kabul er blevet stormet af oprørsgruppen.

Det var ellers straffe, som tilbage i perioden mellem 1996 og 2001 under Talibans styre blev bestemt ud fra en militant version af sharialoven, som BBC skriver. Det var også ud fra den tænkning, at piger og kvinder ikke måtte forlade deres hjem alene indtil for 20 år siden.

Men også det bliver der ændret på, hvis Taliban overtager magten i Afghanistan. Sådan lyder det i hvert fald fra Taliban. Talsmanden fortæller til Reuters, at man agter at respektere kvinders rettigheder. At piger vil kunne gå i skole og studere, og at de vil kunne forlade hjemmet alene – hvis de dækker deres ansigt til.

Signaler om større åbenhed

Men spørgsmålet er, om der er hold i de – forholdsvis - mere moderate holdninger, der kommer fra Taliban nu, end dem man mærkede frem til 2001.

Det fortæller Mona Kanwal Sheikh, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier. Hun forklarer, at der helt sikkert er sket noget med Taliban de seneste par årtier. Men hvad der er sket, er sværere at give et svar på.

- Hvis man ser på de signaler, der kommer fra Taliban er de relativt mere moderate. Vi har set erklæringer fra det politiske kontor i Doha, som handler om at signalere en større åbenhed om samarbejde. Både med andre fraktioner i Afghanistan, men også et internationalt samarbejde. De udviser også større åbenhed over for kvinders ret til uddannelse, og at kvinder kan besidde offentlige hverv, fortæller Mona Kanwal Sheikh.

- Hvorvidt det vil oversætte sig til virkeligheden på jorden, er det store spørgsmål. Om der er en for stor kløft lige nu mellem Talibans ledelse, der har siddet i Qatar i efterhånden mange år, og så dem, der kæmper i Afghanistan. Det er det store spørgsmål.