Udland

Danske soldater er frustrerede og oprørte, siger Tantholdt efter Talibans indtog i Kabul

Internationale styrker har forladt Afghanistan, og nu skulle landet stå sin prøve.

Frustrerede, oprørte og vrede.

Det er følelserne hos flere danske soldater, efter Taliban søndag trængte ind i Kabul. Det fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, der har talt med flere af de i alt 12.000 danske soldater, der i løbet af årene har været udsendt til Afghanistan.

Det, der skete i dag, gik de og ventede på

Caspar Stefani, officer

- Det er soldater, jeg har ligget med helt ude i frontlinjen i Helman-provinsen, hvor kuglerne fløj om ørerne på os. Det var nogle unge drenge, som satte livet på spil for den mission, de var sendt af sted på af de danske politikere, fortæller Rasmus Tantholdt, som selv rapporterede fra området dengang.

- De kæmpede for at holde Taliban væk. Og for at Taliban ikke kunne komme til magten i de områder, danskerne havde ansvaret for.

Nu skulle det stå sin prøve

Det var i juni, at de sidste danske soldater forlod Afghanistan.

Forinden havde USA’s præsident, Joe Biden, fortalt, at amerikanske styrker ville være ude af landet senest 11. september i år.

20 års krig og militær tilstedeværelse var ved at nå sin ende, og som det sidste blev afghanske politifolk og soldater og sikkerhedsstyrker trænet af vestlige udsendinge, så landet selv kunne stå imod Taliban.

- Det var nu, det skulle stå sin prøve. Og så faldt det hele sammen med et brag meget, meget hurtigt. Det er det, de danske soldater er så frustrerede over. De har i ugevis, månedsvis og årevis trænet afghanerne, og det er der blevet brugt milliarder af kroner på, siger Rasmus Tantholdt.

En tom følelse

Caspar Stefani sidder i dag med samme følelse. Han er officer og var udsendt til Helmand-provinsen i 2012, hvor han gik patrulje og trænede den afghanske hær til en tid, når de internationale styrker var taget hjem.

- Jeg er ked af det, jeg er trist, vred og frustreret. Mest af alt tænker jeg på de afghanere, vi nu lader blive tilbage til en uvis skæbne. Jeg mødte mange lokale, som var flinke og imødekommende, men også bange. De vidste godt, hvilken vej vinden blæste. Det, der skete i dag, gik de og ventede på, fortæller Caspar Stefani.

Han vil ikke sige, at de 43 danske soldater, som siden 2002 er døde i Afghanistan, er faldet forgæves.

- De gjorde noget så uselvisk som at ofre deres liv for, at nogle mennesker flere tusinde kilometer væk skulle få et bedre liv og en bedre hverdag. Og nogle gange lykkes det bare ikke. Det fjerner stadig ikke den tomme fornemmelse, når man ser, hvordan det går dernede nu, siger Caspar Stefani.

Jeg tror og håber på, at der et eller andet sted er sået et frø hos afghanerne om ligestilling og demokrati og vores værdier

Niels Hartvig Andersen, landsformand hos Danmarks Veteraner

En anden tidligere udsendt i Afghanistan er Lai Sørensen.

Han var i landet i 2009 og igen i 2013, og han havde oplevelser af, at han gjorde en forskel dengang. I dag siger han stadig, at det var det hele værd. Men der er også noget inde i ham, der føler, at de kæmpede forgæves.

- Når man har set folk ligge med afskåret ben, når man har set folk træde på vejsidebomber, når man har set folk blive sprunget i luften, når man har set folk gå ned, og når man har set gode kammerater, der er forsvundet fuldstændig ind i sig selv, finder jeg ud af, at det, vi gjorde, var forgæves, siger Lai Sørensen.

Veteranorganisationer: Vi er tilbage ved start

Hos veteranorganisationen Veteranalliancen skærer det i hjertet at følge med i udviklingen i Afghanistan.

- Det er utroligt, så lidt vi har fået ud af 20 års indsats. De resultater, vi har opnået, er helt forsvundet, og vi er tilbage ved start, siger Claus Stenberg til Ritzau.

Han er talsmand for Veteranalliancen, der består af soldater, som har været udsendt til missioner i blandt andet Balkan, Irak, Afrika og Afghanistan.

- Overordnet set er det meget svært at pege på nogle positive resultater, som vi har fået for de milliarder af kroner og de tabte menneskeliv, det har kostet, siger Claus Stenberg.

Hos en anden veteranorganisation, Danmarks Veteraner, sidder landsformand Niels Hartvig Andersen også med et blødende hjerte.

- Der er ikke nogen soldater, der er døde forgæves. For jeg tror og håber på, at der et eller andet sted er sået et frø hos afghanerne om ligestilling og demokrati og vores værdier, siger han til Ritzau.

- Vi trækker os ikke sejrrigt ud

At tilstedeværelsen i Afghanistan har været forgæves, får man heller ikke Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen til at mene. Men han forstår, hvis pårørende til faldne soldater tænker sådan.

- For mig at se har vi gjort en forskel. Vores soldater har gjort en forskel. Vores tab er ikke forgæves, fordi vi har fået 20 år uden Taliban, vi har fået uddannet en generation af både mænd og kvinder, der er blevet tændt et lys i mørket, selvom det godt nok er svært at få øje på i øjeblikket, siger han til Ritzau.

- Det er ikke en krig, vi trækker os sejrrigt ud af. Men jeg mener ikke, at de tab, vi har lidt, har været forgæves.

Udenrigsordfører i Radikale Venstre, Martin Lidegaard, mener ikke, at Danmarks engagement i Afghanistan kan gøres op som en succes eller en fiasko.

- Vi fik stoppet den terrororganisation, som stod bag angrebene den 11. september, og vi fik givet en generation af afghanere - ikke mindst piger og kvinder - mulighed for en uddannelse. Men man kan bestemt heller ikke sige, at det har været en succes, siger han.