Udland

Afghanistans præsident har forladt landet

Ifølge Ashraf Ghani har Taliban nu ansvaret for Afghanistans "navn og ære".

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, har forladt landet og er rejst til nabolandet Tadsjikistan, oplyser en højt placeret embedsmand i det afghanske indenrigsministerium.

- Den tidligere afghanske præsident har forladt nationen, skriver Abdullah Abdullah, der leder fredsforhandlinger med Taliban og er en mangeårig rival til Ghani.

Søndag aften har præsidenten selv sat ord på sin exit i et opslag på Facebook.

Her understreger han, at han stod overfor et svært valg, men rejste for at forhindre "utallige" dødsfald.

-Taliban havde gjort det klart, at de var klar til at gennemføre blodige angreb på hele Kabul. For at forhindre en flodbølge af blodsudgydelser valgte jeg at rejse, skriver han.

Mødtes med USA og Nato

Ghani har hele søndagen været under voldsomt pres. Fra morgenstunden omringede Taliban byen og har søndag aften indtaget præsidentpaladset i byen.

Præsident Ashraf Ghani sad ifølge nyhedsbureauet Reuters ved middagstid søndag i forhandlinger med USA's udsending i Afghanistan, Zalmay Khalilzad, og andre ledende folk i Nato om situationen. Men mere er der ikke sluppet ud om det møde.

I sit Facebookopslag understreger Ashraf Ghani, at ingen magtovertagelse med våben i hånd har gjort et styre legitimt.

Alligevel er Taliban ifølge præsidenten nu ansvarlige for deres landsmænds "ære, velstand og selvopholdelsesdrift".

- De står nu overfor en ny historisk test. Enten vil de opretholde Afghanistans navn og ære, eller også vil de prioritere andre steder og netværk, skriver Ashraf Ghani.