Udland

Taliban indtager endnu en nøgleby - nu står Kabul for fald

Krisen spidser til i Afghanistan i takt med, at den ene hovedby efter den anden, falder til Taliban.

Lørdag aften er endnu en afghansk hovedby blevet indtaget af Taliban.

Den militante islamistiske bevægelse har erobret byen Mazar-i-Sharif i den nordlige del af Afghanistan, oplyser Afzal Hadid, som er leder af rådet i provinsen Balkh, hvor Mazar-i-Sharif er hovedstad.

Det var en af de tre tilbageværende store byer, som stadig var under regeringens kontrol, og tabet af byen giver Taliban total kontrol over det nordlige Afghanistan.

Byen er Afghanistans fjerdestørste og lader til at være faldet uden større kampe, som tog under en time.

En del af soldaterne fra de afghanske sikkerhedsstyrker, der befandt sig i byen, er flygtet over grænsen til Uzbekistan. Dog er der fortsat enkelte sammenstød i et område uden for bymidten, skriver Reuters.

Holder stadig stand i Kabul

Taliban rykket hurtigt frem, og tabet af Mazar-i-Sharif har bragt Taliban endnu tættere på at have fuld kontrol over landet.

Bevægelsen har indtaget 24 af Afghanistans 34 provinser i både den nordlige, sydlige og vestlige del af landet.

Regeringstropperne holder dog fortsat stand i hovedstaden Kabul, som også er landets største by. Men også her er situationen alvorlig.

Mange afghanere er flygtet fra deres egne byer til Kabul af frygt for Talibans indtog og en fremtid under et islamistisk styre.

I hovedstaden er der lørdag aften lokal tid hundredvis af folk, som ligger i telte eller på gader og parkeringspladser.

- Man se frygten i deres ansigter, siger en lokal til Reuters.

Erobringer på stribe

I maj oplyste præsident Joe Biden, at USA inden 31. august i år vil trække alle sine kampstyrker ud af Afghanistan efter 20 års krig mod terror i kølvandet på terrorangrebene 11. september 2001.

Kort efter meddelte andre vestlige lande – herunder Danmark - at de ville følge trop og efterlade kampen mod Taliban til den afghanske regeringshær.

Siden er det gået stærkt. Den militante islamistiske bevægelse har indtaget den ene provinshovedstad efter den anden.

Snart vil Kabul også falde, vurderer Jacob Kaarsbo, som er tidligere analysechef i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- De får Kabul, og det er et spørgsmål om få dage, siger han til TV 2.

I Kabul anslås det, at der bor mindst 4,4 millioner mennesker, mens indbyggertallet i Mazar-i-Sharif menes at være mindst 400.000. Der er dog forskelle i opgørelser.

Krigsherrer på flugt

Den afghanske præsident Ashraf Ghani landede i Mazar-e-Sharif onsdag for at mødes med byens tropper og to tidligere krigsherrer, Abdul Rashid Dostum og Ata Mohammad Noor, der har kontrol over flere tusinde soldater.

Ifølge France 24 er både Dostum og Noor flygtet fra byen.

Tidligere lørdag holdt præsidenten en TV-transmitteret tale, sin første offentlige optræden, siden Taliban begyndte at rykke frem. Her lovede han at forsvare de "fremskridt", Afghanistan har oplevet de sidste 20 år.

- I den nuværende situation er en genmobilisering af vores sikkerheds- og forsvarsstyrker højeste prioritet, sagde præsident Ashraf Ghani blandt andet,

Men de ord giver TV 2s korrespondent Simi Jan ikke meget for. Hun kalder præsidentens tale til det afghanske folk for "årets joke".

- Manden står og gør sig selv til grin på nationalt tv. Landet er i opløsning, og Taliban banker på porten til Kabul. Vi taler om en mand, som om lidt er på flugt fra Kabul, som snart ikke længere er præsident. Det er krigens galgenhumor og årets joke, siger hun.