Kofod om situationen i Afghanistan: - Det handler om liv og død

Danmark er i "fuld sving" med at evakuere ansatte pĂĄ den danske ambassade i Afghanistan, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Situationen for de tilbageværende danskere i Afghanistan er forværret i takt med Talibans fremrykning.

Det får nu udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at opfordre alle danskere i Afghanistan om at søge ud af landet eller i sikkerhed.

- Det handler om liv og død. Taliban rykker hurtigere frem end ventet, siger Jeppe Kofod på et pressemøde lørdag aften.

Derudover er Danmark i "fuld sving" med at evakuere ansatte på den danske ambassade i Afghanistan. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn lørdag aften.

- Det er en alvorlig situation, og det haster med at løse evakueringsopgaven.

Ambassaden lukket fredag

Ministeren siger, at sikkerhedssituationen er blevet skærpet over den seneste tid, hvor Taliban-styrkerne har nærmet sig hovedstaden Kabul langt hurtigere end forventet.

Fredag blev det meddelt, at den danske ambassade i Kabul lukker midlertidigt "i nærmeste fremtid", og at man ville evakuere alle ansatte, herunder de omkring 45 afghansk ansatte.

Hverken udenrigsminister Jeppe Kofod eller forsvarsminister Trine Bramsen (S) ønsker at gå nærmere i detaljer om evakueringen.

Norge har sat forsvaret ind

I Norge deler man dog ud af flere detaljer. Her vil forsvaret blive sat ind for at hjælpe de ansatte på ambassaden i Afghanistan ud af landet.

Det bekræfter forsvarschef Eirik Kristoffersen over for radio- og tv-stationen NRK. Han siger, at det norske forsvar har modtaget en anmodning om at bistå.

Ifølge den norske forsvarschef skal der bistås med at få folk sikkert på fly og afsted ud af Afghanistan.

- SĂĄdan som jeg ser det nu, ser det ud til at kunne gĂĄ ganske godt med at evakuere ambassaden, fordi situationen er, som den er i Kabul, siger den norske forsvarschef.

USA melder sig med hjælp til tilbagetrækning

Siden USA og andre lande begyndte at trække deres styrker ud af Afghanistan, har den militante islamistiske bevægelse Taliban erobret store dele af landet.

USA vil nu indsætte 5000 soldater i Afghanistan for at hjælpe med en sikker tilbagetrækning. Det oplyser USA's præsident, Joe Biden, i en meddelelse.

Det kan være et spørgsmål om kort tid, før bastionen Kabul må overgive sig for presset fra Taliban.

SĂĄdan lyder vurderingen fra Jacob Kaarsbo, som er tidligere analysechef i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- De får Kabul, og det er et spørgsmål om få dage, siger han til TV 2.

I Kabul anslås det, at der bor mindst 4,4 millioner mennesker, mens indbyggertallet i en anden af landets hovedbyer, Mazar-i-Sharif, menes at være mindst 400.000. Der er dog forskelle i opgørelser.