Taliban indtager Danmarks gamle hovedkvarter i Afghanistan
Den militante islamistiske bevægelse Taliban har erobret den afghanske by Kandahar. Samtidig kontrollerer Taliban to tredjedele af Afghanistan.
Mens forhandlere fra Afghanistan, Taliban, USA, Rusland og flere andre sidder i fredsforhandlinger i Qatars hovedstad, Doha, har den afghanske regering lidt flere nederlag.
Fredag morgen har Taliban erobret byen Lashkar Gah, som er hovedstad i den sydlige Helmand-provins.
Det oplyser en talsmand for politiet ifølge nyhedsbureauet Reuters.
De danske soldater havde deres hovedkvarter i Lashkar Gah under den mangeårige indsats i Afghanistan. De sidste danske soldater forlod landet i juni.
Torsdag aften tabte afghanske regeringsstyrker også landets næststørste by, Kandahar, skrev en af Talibans talsmænd på Twitter.
- Kandahar er fuldstændigt erobret. Mujahedinerne er nået til Martyrpladsen i byens centrum, skrev en talsmand fra Taliban på Twitter.
Afghanistans næststørste by
Byen er med sine flere end 600.000 indbyggere landets næststørste, og med erobringen kontrollerer Taliban to tredjedele af Afghanistan. Ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP er titusindvis af afghanere flygtet fra Kandahar.
Erobringen sker, kort tid efter at USA og andre lande begyndte at trække deres styrker ud af landet. Blandt de store afghanske byer er det nu kun Kabul, som regeringen for alvor har magten i.
Torsdag aften udsendte udsendinge fra en række lande - heriblandt USA, Rusland og Kina - en erklæring om, at man ikke vil anerkende en afghansk regering, der er "indsat gennem brug af militær magt".
Udsendingene opfordrer Taliban til omgående at stoppe angreb på provinshovedstæder. De beder også parterne fremskynde den igangværende fredsproces.
- Danmark kan ikke holde stand ret meget længere
Torsdag kom det frem, at USA vil sende 3000 soldater til lufthavnen i Kabul for at hjælpe amerikanske ambassadeansatte ud af landet.
Ifølge Jacob Kaarsbo, der er partner i Bischoff Advisory og med en fortid i Forsvarets Efterretningstjeneste, hvor han beskæftigede sig med Afghanistan, er nedtællingen til evakuering derfor allerede i gang. Det gælder også for den danske ambassade.
- Min forventning er, at Danmark ikke kan holde stand ret meget længere, uanset hvad forsvarsministeren og udenrigsministeren siger, kan vi meget vel se en nedlukning af ambassaden inden for en måneds tid, siger Jacob Kaarsbo til TV 2.
- Det er et forsigtigt estimat. Men den afghanske centralregering og regeringsstyrkerne er meget sårbare. Sammenhængskraften er ikke så stor, og nu taber provinshovedstad på provinshovedstad. Det kan accelerere den her desintegration af regeringen og hæren, og derfor kan der være frit løb mod Kabul for Taliban inden for kortere tid, end den amerikanske efterretningstjeneste forventede.
EU advarer
Fra EU lyder der torsdag aften en advarsel til Taliban fra EU's udenrigschef, Josep Borrell. Han siger i en udtalelse, at den militante bevægelse vil blive isoleret, hvis den tager magten i Afghanistan.
- Hvis magten tages med vold, og et islamisk emirat bliver genetableret, vil Taliban møde ikkeanerkendelse, isolation, mangel på international støtte og udsigt til fortsat konflikt og forlænget ustabilitet i Afghanistan, udtaler Borrell.