Udland

Kina vil ikke have coronateori undersøgt nærmere

TV 2's interview med dansk WHO-forsker har vakt international opsigt. Men Kina vil ikke lade forskerne undersøge teorier om Wuhans laboratorier.

Kina vil ikke gå med til, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) forsker yderligere i teorien om, at coronavirus opstod i et laboratorium i Wuhan.

Den kinesiske regering afviser behovet for yderligere forskning med den begrundelse, at WHO’s første undersøgelse i januar og februar endte med at betegne teorien om laboratoriet som ”ekstremt usandsynlig”.

- Det er uacceptabelt og upassende, hvis WHO’s anden undersøgelse skal fokusere på teorien om et udslip fra et laboratorium og dermed ignorere beviserne fra det første studie, siger Gu Jinhui fra Kinas Nationale Sundhedskommissionen, ifølge den kinesiske avis Global Times.

Viceudenrigsminister Ma Zhaoxu understreger, at Kina aldrig har modsat sig, og at det bliver grundigt undersøgt, hvordan coronavirus er opstået. Men Kina er imod, at ”emnet bliver politiseret”, som han udtrykker det overfor det nationale nyhedsbureau Xinhua.

TV 2-interview vækker opsigt

Den internationale diskussion om ”laboratorieteorien” er blusset op, efter TV 2’s offentliggørelse af et interview med den danske forsker Peter Embarak, der var leder af WHO’s besøg i Wuhan i januar.

I interviewet, der har vakt international opsigt, siger Peter Embarak, at kinesisk pres fik forskerne til at nedtone teorien om, at coronavirus var opstået i forbindelse med et af Wuhans to laboratorier, der blandt andet forsker i smitte fra flagermus.

- I starten ville de ikke have noget som helst om laboratorier med, fordi det var umuligt, og derfor skulle man ikke kigge på det, siger Peter Embarek i interviewet med TV 2.

- Vi er som forskere fuldstændigt fokuserede på at finde sandheden. Men der er andre, som har andre interesser, og måske er nogen slet ikke interesseret i at finde ud af, hvad sandheden er og er helst fri for, at vi finder noget, forklarer han.

Til slut enedes parterne om et kompromis, hvor ”laboratorieteorien” blev nævnt i den endelige rapport, men med en anbefaling om, at teorien ikke skulle undersøges yderligere – og skulle betegnes som ”ekstremt usandsynlig”.

"Menneskelig fejl"

Peter Embarek argumenterer ikke i dag for, at smitten skulle være opstået i laboratoriet. Men han betragter det som en mulighed, at en medarbejder er blevet smittet et andet sted og så har bragt smitten med sig hjem til laboratoriet i Wuhan.

- En medarbejder, der blev smittet i felten ved at tage prøver hører under en af de sandsynlige hypoteser. Det er der, hvor virussen springer direkte fra en flagermus til et menneske. I det tilfælde ville det så være en laboratoriemedarbejder i stedet for en tilfældig landsbybeboer eller anden person, som har regelmæssig kontakt med flagermus. Så den ligger faktisk i den sandsynlige kategori, siger Peter Embarek til TV 2.

Han kalder sådan en forklaring, der indebærer "en menneskelig fejl" for en forklaring, der ikke huer kineserne.

- Det er de ikke ret glade for at indrømme. Hele systemet er baseret på at være ufejlbarligt, og alt skal være perfekt. Nogen kunne måske også være interesseret i at skjule noget. Hvem ved?, siger han.

Interviewet med Peter Embarek har vakt opsigt i USA, hvor man længe har diskuteret ”laboratorieteorien”.

Store medier som Washington Post, US News, Boston Globe, New York Post og Fox News har taget historien op med overskrifter som for eksempel New York Posts:

"COVID-19 lab leak theory a probable hypothesis,WHO scientist says in stunning reversal" (Covid-19 laboratorieteori er en troværdig hypotese, siger WHO-forsker i opsigtsvækkende kovending).