Billeder viser Taliban indtage by efter by - Kabul kan falde om fĂĄ dage

Talibans offensiv i Afghanistan har for alvor taget fart. Hver dag indløber der meldinger om, at endnu flere af landets vigtigste byer er faldet.

Sammenbruddet for den afghanske regering gĂĄr nu hurtigere, end nogen havde forventet pĂĄ forhĂĄnd.

Fredag eftermiddag indløb den seneste melding om en provinshovedstad, der er kommet under Talibans kontrol.

Det er provinshovedstaden Puli Alam i provinsen Logar, bare 50 kilometer fra hovedstaden Kabul.

Dermed er omkring halvdelen af Afghanistans 34 provinser nu under Talibans kontrol, og både udenlandske og afghanske eksperter er begyndt at tale om, at Kabul kan falde allerede i løbet af få dage, skriver Reuters.

Den afghanske vicepræsident Amrullah Saleh siger at man håber de væbnede styrker får forstærkninger nok til at yde modstand mod Talibans fremrykninger.

FN erklærer, at en vellykket Taliban offensiv mod hovedstaden Kabul kan få "katastrofal betydning for civile".

400.000 civile fordrevet

Flere end 400.000 civile er blevet fordrevet fra deres hjem siden begyndelsen af ĂĄret, siger en FN-talsmand.

- Situationen har alle kendetegn ved en humanitær katastrofe, som også kan resultere i hungersnød, siger Thomson Phiri på en briefing

De seneste 48 timer har Taliban taget store skridt fremad ved at få kontrol med først Herat (landets tredjestørste by) og få timer senere med Kandahar (landets andenstørste by).

Det har blandt andet ført til, at Danmark har valgt at lukke ambassaden midlertidigt og evakuere sine ansatte. Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ved et pressemøde fredag eftermiddag.

Tidligere dansk hovedkvarter

Også i provinshovedstæder som Qala-I-Naw, Ghanzi og Lashkar Gah har regeringssoldaterne måttet opgive at stå imod presset fra Taliban.

Lashkar Gah er hovedbyen i Helmandprovinsen, og var hovedkvarter for de danske soldater i Afghanistan, indtil det danske engagement endegyldigt sluttede i sidste mĂĄned.

Flere af de byer, som Taliban har taget kontrol med, er erobret uden nævneværdige kampe. I den strategisk vigtige provinshovedstad Ghanzi, bare 130 kilometer sydvest for hovedstaden Kabul, indgik den lokale leder med guvernøren og politimesteren i spidsen en aftale med Taliban om at overgive sig.

Til gengæld fik de frit lejde til at flygte til Kabul.

Kabul har offentliggjort billeder af guvernørens konvoj af køretøjer på vej ud af Ghanzi med kurs mod Kabul.

Guvernøren og hans nærmeste medarbejdere blev til gengæld anholdt af regeringen, så snart de nåede frem til Kabul, som straf for deres aftale med Taliban. Det oplyser Mirwais Stanekzai, der er talsmand for det afghanske indenrigsministerium, til nyhedsbureauet AP.

De højtstående embedsmænd fra Ghanzi er imidlertid ikke de eneste, der er på flugt fra de fremadrykkende Taliban-styrker. Flere tusinde flygtninge er søgt mod hovedstaden Kabul eller mod grænserne til nabolandene.