Coronavirus

Zombiefilm bliver misbrugt af vaccineskeptikere – nu siger filmforfatter fra

- Oh. My. God. Det er en film. Jeg fandt på det. Det. Er. Ikke. Ægte., skriver Akiva Goldsman.

Film kan være meget virkelighedstro og overbevisende, men nogle gange bliver filmuniverset taget lidt for bogstaveligt.

Den postapokalyptiske film 'I Am Legend' fra 2007 har nemlig fået en tur gennem vaccineskeptikernes mølle på sociale medier. Her bliver filmen opfattet mere som en dokumentar end den fiktionsfilm, den er.

I filmen har en genetisk modificeret mæslingevirus, som var skabt til at kurere kræft, forvandlet det meste af menneskeheden til zombielignende væsner.

New York Times beretter om, at en amerikansk optikeransat var bekymret for at tage imod covid-19-vaccinen, fordi en vaccine i 'I Am Legend' havde forvandlet menneskeheden til zombier.

Artiklen fik tirsdag en af filmens manuskriptforfattere til at reagere på Twitter, hvor han tager afstand fra konspirationsteorien.

- Oh. My. God. Det er en film. Jeg fandt på det. Det. Er. Ikke. Ægte., skriver Akiva Goldsman.

Teori blev spredt efter vaccinegodkendelse

Da USA i december godkendte coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech, dukkede der få dage efter memes op, som sammenlignede plottet i 'I Am Legend' med udrulningen af coronavacciner.

Et opslag på Facebook viste et billede fra filmen af en zombie og Will Smith, der spiller hovedrollen. I teksten står der, at det ikke var sygdommen, som skabte zombierne. Det var vaccinen.

Opslaget er blevet delt cirka 1900 gange, og det er kun ét af flere af sin slags. Facebook markerede billedet som "falske oplysninger", for det er faktisk ikke sådan, plottet forløber.

Mediet Reuters er gået så langt som at faktatjekke påstanden om filmen, og de afviser, at vaccinen skabte zombierne. Det var den genetisk modificerede mæslingevirus, som gjorde det.

Ifølge mediet blev konspirationsteorien spredt i månederne efter vaccinegodkendelsen, og den har altså spredt sig nok til, at nogle amerikanere er bekymrede for, at vaccinen skal forvandle dem til zombier.

En vaccineskeptisk fortælling

I USA spreder den smitsomme Delta-variant sig voldsomt, særligt i stater med relativt lave vaccinationsrater. I sidste uge registrerede landet den højeste smittestigning i et halvt år.

Udviklingen har sat gang i debatten om vacciner, hvor en række store virksomheder har indført krav om vaccination for de ansatte.

Situationen i USA skaber en god kontekst for at sprede konspirationsteorier som denne. Det forklarer Kasper Grotle Rasmussen, der forsker i fake news og konspirationsteorier på Syddansk Universitet.

- Der skal være en kontekst af vaccineskepsis, og det der jo nogle steder. Det er der er også i Danmark, men den største skal nok findes andre steder i verden. Jeg tror ikke, denne historie har særlig stor trækkraft i Danmark, siger han til TV 2.

Han tror heller ikke, at teorien vil leve længe – det er den "for fantastisk til". Men han mener ikke, at man med det samme skal affeje konspirationsteoretikere som tosser. Når det kommer til en skepsis over for coronavacciner, er det et udtryk for, at nogle ikke er trygge ved situationen, som den er nu.

- Konspirationsteorier er en forklaringsmodel på noget, man ikke forstår. Man tager tilfældigheder ud af ligningen og prøver at forklare med det. Det handler om magt og afmagt, siger han og tilføjer:

- Nogle har haft svært ved, at vi har været gennem nedlukning i hele verden, og der er stadig restriktioner på vores ageren. Mange har ikke haft corona inde på livet og forstår ikke, at det skulle være så alvorligt.

Han pointerer, at skeptikere og konspirationsteoretikere typisk vil se på, om der er nogle med magt, som har interesse i at skabe noget, som får store konsekvenser for resten af verden.

Terrorangrebet mod World Trade Center og Kennedy-mordet er også eksempler på hændelser, der har affødt mange konspirationsteorier.

Vi skal tage vaccineskepsis alvorligt

Der er indtil videre ikke meget hold i teorien om, at coronavaccinen forvandler os til zombier. I Danmark er over 3,5 million blevet færdigvaccineret, og ingen af dem er blevet til zombier.

Selvom zombieteorien kan virke latterlig udefra, så mener Kasper Grotle Rasmussen ikke, at man bare skal stemple seriøse skeptikere som tosser.

- Det skaber sjældent noget godt at sige til folk, at det, de tror på, er latterligt. Omvendt skal man heller ikke spille med på fortællingen om, at der kan være noget om det. Man kan afvise præmissen, men det er en god idé, at man tager bekymringerne for, hvad der er i vaccinerne, alvorligt.

- Det er vigtigt at tage vaccinesekspsis alvorligt og søge dialog med de grupper og fortælle dem, hvad vaccinerne gør, og hvorfor det er smart at få det, siger han.

'I Am Legend' er ikke den eneste film, som har været gennem konspirationsmaskinen. 'Children Of Men' og 'The Matrix' har også været brugt til misinformation på nettet, skriver BBC.