Coronavirus

Antallet af smittetilfælde i USA vil fordobles, lyder dyster prognose

De republikanske politikere kan afgøre, om smittesituationen forværres i USA, mener lektor.

USA er igen blevet opslugt af coronavirussen, og den alarmerende stigning af smittetilfælde og indlagte skaber store bekymringer.

I uge 31 var der 751.698 nye smittetilfælde i USA. Fire uger tidligere lå antallet på bare 136.659.

Den amerikanske sundhedsmyndighed Centers for Disease Control and Prevention (CDC) forudser, at antallet af nye smittetilfælde i USA vil fordobles de kommende fire uger. De regner med 1.395,494 nye smittetilfælde i uge 35.

- Det er meget alvorligt

Præsident Joe Biden havde sat et mål om, at 70 procent af amerikanerne skulle være vaccineret med mindst et stik inden 4. juli, som er den amerikanske nationaldag. Det lykkedes ikke. Kun 59,1 procent af den amerikanske befolkning har modtaget mindst et vaccinestik indtil videre.

- Det kan få Biden-administrationen til at indføre flere restriktioner, siger Lars Thorup Larsen, der er lektor i statskundskab på Aarhus Universitet

Siden marts 2020 har USA haft et indrejseforbud, der forbyder de fleste europæere, heriblandt danskerne, at rejse til USA. Man havde forventet, at det ville ophæves efter 4. juli, men i stedet blev det forlænget på ubestemt tid.

I USA har smitten spredt sig så bredt, at 98,2 procent af befolkningen i dag lever i amter med høj eller gradvist høj smitte.

Det viser data fra den amerikanske sundhedsmyndighed CDC.

Nedenstående kan du se, hvordan smitten har udviklet sig i USA fra 7. juli til 9. august. Den blå farve betyder, at smitteniveauet er lavt. Det gule betyder gradvist lavt. Det orange er gradvist højt, og til slut indikerer den røde farve, at smitteniveauet er højt.

Smitteniveau per amt i USA (7. juli 2021)
Smitteniveau per amt i USA (9. august 2021)

I øjeblikket er der stort pres på de amerikanske hospitaler.

7. juli var der 14.648 indlagte på de amerikanske hospitaler. Bare en måned efter var der over 60.830 indlagte.

I Florida er det de ikke-vaccinerede borgere, der fylder hospitalerne op. Over 90 procent af deres patienter har ikke taget imod vaccinen.

Også på intensivafdelingerne i USA er over 90 procent af de indlagte ikkevaccinerede. Det viser en undersøgelse foretaget af ABC News.

Republikanske politikere spiller en stor rolle

Ifølge Lars Thorup Larsen er der amerikanere, som ikke vil vaccineres, da de mener, at det er unødvendigt. Og så er der amerikanere, som er skeptiske overfor vaccinen. Disse er oftest republikanske vælgere.

- Det handler meget om folks politiske tilhørsforhold. Hvis man er tilhænger af republikanske politikere, som typisk er mere skeptiske overfor vaccinen, er man mere tilbøjelig til selv at være skeptiker, fortæller Lars Thorup Larsen.

De republikanske politikere skal vise deres støtte til vaccinerne, hvis en større del af befolkningen skal lade sig stikkes, mener lektoren:

- Hvis man fik de republikanske politikere til at opfordre deres vælgere til at blive vaccineret, ville det bestemt hjælpe. De republikanske vælgere lytter ikke til folk som Anthony Fauci (USA's ledende statsepidemiolog, red.). Han er blev upopulær hos højrefløjen.