Framing Britney Spears

Årelang kamp slut for Britney Spears - hendes far opgiver værgemål

Britney Spears glæder sig over, at faren vil trække sig, men er skuffet over "skamfulde og forkastelige" angreb på hende.

Jamie Spears, der er far til popsangeren Britney Spears, har nu meddelt retten i Los Angeles, at han er parat til at ophøre som sin datters værge.

Det skriver Variety og New York Times.

Der har de seneste år været strid mellem datteren og faren. Jamie Spears har nemlig i kraft af sit værgemål haft kontrol med blandt andet datterens forretninger og formue på 60 millioner dollar.

Jeg tror, de prøvede at slå mig ihjel

Britney Spears

I dokumenterne, som hans advokat har afleveret til retten, er det dog ikke uden en vis mængde modvillighed, at han skal stoppe med at være sangerens værge.

- Der er ikke nogen faktiske grunde til at suspendere eller fjerne hr. Spears som værge (...) Og det er meget diskutabelt, om det er i frøken Spears bedste interesser at skifte værge på dette tidspunkt, står der i dokumenterne ifølge Variety.

Men samtidig erkender Jamie Spears, at "en kamp i offentligheden mod sin datter" ikke er i hendes bedste interesse.

- Jeg tror, de prøvede at slå mig ihjel

Flere gange har Britney Spears gennem retten forsøgt at slippe fri af sin fars greb.

Og flere gange har hun afgivet følelsesladede vidnesbyrd og betegnet værgemålet som misbrug.

- De forsøgte altid at få mig til at føle, jeg var skør, hvilket jeg ikke er, sagde Britney Spears i retten for en måned siden ifølge The Guardian og fortalte, at de tvang hende til at tage medicin.

- Jeg tror, de prøvede at slå mig ihjel.

I juli afviste en dommer at fjerne Jamie Spears som værge.

- Han elsker sin datter og ønsker hende bare det bedste, sagde hans advokat Vivian Thoreen dengang.

Kæmpe sejr for Britney

Men for nogle uger siden forsøgte Britney Spears’ nye advokat, Mathew Rosengart, igen. Popstjernen ønskede den erfarne amerikanske revisor Jason Rubin indsat som værge i stedet for sin far, der har været hendes værge i 13 år, skrev blandt andet Hello og Newsweek.

Mathew Rosengart skriver i en mail til The Guardian, at afgørelsen er "en kæmpe sejr for Britney Spears og endnu et skridt mod retfærdighed". Samtidig opfordrer han Jamie Spears til at trække sig med det samme.

Til Variety siger advokaten, at han og Britney Spears er skuffede over Jamie Spears og hans advokats "skamfulde og forkastelige angreb" på sangerinden.

Han elsker sin datter og ønsker hende bare det bedste

Vivian Thoreen, advokat for Jamie Spears

Fra 2008 til 2019 havde Jamie Spears fuld kontrol over det meste af Britney Spears' liv sammen med en advokat. I dag styrer faren kun det økonomiske og forretningsmæssige i samarbejde med et forvaltningsfirma.

Jamie Spears og hans advokater har ment, at popsangeren var for psykisk uligevægtig til at varetage sine økonomiske forhold.

Værge siden sammenbrud

Verdenspressen og brugere på mange sociale medier fik fokus på Britney Spears, da hashtagget #FreeBritney begyndte at florere. Det har det gjort ad flere omgange.

Første gang i 2009 hvor en Britney Spears-fanside opfordrede folk til at støtte op om en kampagne, der skulle ”løslade Britney” fra den værgeaftale, der blev indgået efter et af sangerindens psykiske sammenbrud i 2007, hvor hun blandt andet barberede sig skaldet og overfaldt en paparazzifotograf.

I 2019 begyndte hashtagget endnu en gang at brede sig på sociale medier, da sangerinden satte sine koncertplaner på pause og lod sig indlægge på et psykiatrisk hospital.

Det skabte yderligere bekymring, at en podcast, der analyserede Britney Spears' Instagram-profil billede for billede, satte spørgsmålstegn ved hendes helbred, fordi hendes opslag havde skiftet karakter.

Selv har sangerinden flere gange været i retten for at fjerne sin far som formynder.

Nu ser det ud til, at det er lykkedes.

På TV 2 PLAY kan du se dokumentaren 'Framing Britney Spears'.