Biden opfordrer afghanske ledere til at stĂĄ sammen mod Taliban
USA og de allieredes tilbagetrækning fra Afghanistan har gjort det muligt for Taliban at erobre store dele af landet.
Afghanske ledere skal finde sammen i kampen mod Taliban.
Sådan lød det fra USA’s præsident, Joe Biden, tirsdag, knap en måned før de sidste amerikanske soldater planlægges at være ude af Afghanistan.
- De afghanske ledere er nødt til at stå sammen. De er nødt til at kæmpe for dem selv, kæmpe for deres land, sagde præsidenten tirsdag aften til en flok journalister i Det Hvide Hus.
Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Joe Biden har tænkt sig at trække tropperne ud af det mellemøstlige land senest 31. august, næsten 20 år efter terrorangrebet 11. september 2001 mod World Trade Center i New York, der var en af grundene til den amerikanske invasion af landet.
De sidste danske soldater forlod Afghanistan 22. juni efter næsten 20 år i landet.
Taliban har været i offensiven, siden USA og de allierede i foråret besluttede sig for at trække deres militære styrker ud af Afghanistan.
- Jeg fortryder ikke min beslutning, sagde Joe Biden ifølge Reuters.
Præsidenten understregede, at USA forsat vil støtte Afghanistans væbnede styrker i kampen mod Taliban med luftangreb, militært udstyr, fødevarer og aflønning af soldater.
Ifølge præsidenten har USA trænet og forsynet over 300.000 afghanske soldater med moderne udstyr, og nu er det op til dem at kæmpe for deres land.
- De er nødt til at kæmpe. De er i overtal i forhold til Taliban, sagde Joe Biden.
Taliban i fremgang
USA og de allieredes tilbagetrækning fra Afghanistan har gjort det muligt for Taliban hurtigt at erobre store dele af landet.
I løbet af ganske få uger har bevægelsen overtaget flere områder fra den afghanske regerings styrker, og løbende nærmer Taliban sig de største byer i landet.
Taliban har over den seneste uges tid erobret ni provinshovedstæder. I alt kontrollerer bevægelsen nu cirka 65 procent af Afghanistan.
Tirsdag faldt byerne Farah, hovedstad i provinsen af samme navn, samt Pul-e-Khumri i provinsen Baghlan. Onsdag erobrede Taliban hovedstaden i provinsen Badakhshan, Fayzabad.
- Taliban er nu i min by, sagde Mamoor Ahmadzai, repræsentant for Baghlan i Afghanistans parlament, til nyhedsbureauet AFP.
Siden januar har urolighederne drevet mindst 360.000 personer pĂĄ flugt internt i landet, vurderer FN.
Samtidig med Talibans overtagelse af provinsen Badakhshan er Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, landet i byen Mazar-i-Sharif i provinsen Balkh for at støtte op om regeringsstyrkernes forsvar af byen.
Mazar-i-Sharif er en af de største byer i den nordlige del af landet. Går byen tabt, regnes det som et stort nederlag for den afghanske regering.
Stridigheder under forhandlingerne
Samtidig med kampene i Afghanistan fortsætter forhandlingerne i Qatars hovedstad, Doha, mellem de stridende parter samt repræsentanter for USA og andre regeringer.
Den amerikanske udsending Zalmay Khalilzad forsøger at skubbe på for at få Taliban til at acceptere en våbenhvile.
En talsmand for Talibans politiske afdeling sagde til det arabiske medie Al Jazeera, at bevægelsen er klar på at forhandle sig frem til en løsning på konflikten og ikke ønsker et sammenbrud i forhandlingerne.
Al Jazeera har også snakket med et medlem af den afghanske regerings delegation i Doha. Personen oplyste, at regeringen har efterspurgt en mægler, da den mangler klarhed over, om der forhandles seriøst, eller om samtalerne bare holdes kørende, mens Taliban fortsætter deres erobringer.
- Taliban har ingen interesse i at forhandle, men snarere i at nå sine mål gennem krigsførelse. Det internationale samfund burde presse Taliban til at tage forhandlingerne seriøst, sagde det afghanske delegationsmedlem.
Talibans talsmand afviste anklagerne og hævdede derimod, at ”det var regeringen, som afviste princippet om en mægler, ikke Taliban”.