Udland

Stadig flere diplomater bliver syge af mystisk sygdom

En ny rapport peger på, at russerne kan stå bag angreb med mikrobølger, men den rygende pistol mangler.

En mystisk sygdom, der de senere år har ramt amerikanske diplomater og ambassadeansatte, blev for nylig konstateret på USA's ambassade i Østrigs hovedstad, Wien.

Nu peger en ny efterretningsrapport på, at Rusland kan stå bag de angreb, der fører til sygdommen. Men rapporten mangler den rygende pistol, der placerer det endelige ansvar. Det skriver New York Times.

- Det frustrerende er, at der stadig mangler en definitiv konklusion, der gør det muligt for præsident Biden at pege på russerne, siger en højtstående embedsmand til avisen.

Sygdommen, der er blevet døbt Havana-syndromet, blev første gang registreret blandt amerikanske ambassadeansatte i Cubas hovedstad i 2016. Her klagede medarbejderne blandt andet over symptomer som svimmelhed, kvalme, søvnforstyrrelser, tinnitus og hovedpine.

Målrettede mikrobølger

En ledende teori blandt eksperter er, at symptomerne skyldes angreb med kraftige målrettede mikrobølger.

Og selvom præsident Joe Bidens administration har været tilbageholdende med at udtale sig offentligt om det mystiske Havana-syndrom, arbejder to indsatsgrupper under det amerikanske efterretningsvæsen CIA lige nu på at at komme til bunds i sagen om de formodede mikrobølgeangreb. Det skriver New York Times.

Efter de første registrerede sygdomstilfælde i Havana i 2016 var USA's forhenværende præsident Donald Trump hurtig til at skyde skylden på de cubanske myndigheder.

Det betød, at Trump trak USA's diplomater i Havana hjem med den begrundelse, at de havde været genstand for "soniske angreb". I begyndelsen var teorien, at det kunne være lydbølger, der gjorde de ambassadeansatte syge.

Myndighederne i Cuba har afvist beskyldningerne, der har ført til en forværring i forholdet mellem de to lande.

En rapport fra The National Academy of Sciences i USA konkluderede i december ifølge CNN, at mikrobølger er den mest sandsynlige forklaring på, at diplomaterne i Havana blev syge.

Wien - et diplomatisk centrum

De seneste tilfælde af Havana-syndromet i Wien blev første gang beskrevet i magasinet The New Yorker for tre uger siden.

Det østrigske udenrigsministerium oplyser, at de samarbejder tæt med de amerikanske myndigheder om at komme til bunds i sagen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Wien har i årtier været et europæisk centrum for diplomatiske aktiviteter og har haft ry for at være et hotspot for spionage – især under Den Kolde Krig og i årene efter.

Teknologien bag

Angreb med målrettede mikrobølger er ikke noget nyt. Allerede i slutningen af 1960'erne eksperimenterede både USA og Rusland med målrettede mikrobølgeenheder.

Teknologien er forenklet sagt den samme, man kender fra mikrobølgeovnen hjemme i køkkenet. Men i mikrobølgevåben er udladningen af elektriske impulser op mod en million gange kraftigere.

Disse mikrobølgevåben bruges almindeligvis til at ødelægge elektronisk udstyr i eksempelvis militært materiale.

Nu er eksperternes frygt så, at teknologien udnyttes til at ramme mennesker – med en række neurologiske symptomer til følge.

En topprioritet

I juni oplyste USA's udenrigsminister, Antony Blinken, at en omfattende undersøgelse af årsagerne til de mystiske sygdomstilfælde er indledt.

Torsdag sendte Antony Blinken ifølge New York Times et brev til alle ansatte i det amerikanske udenrigsministerium, hvori han gør det klart, at han er opmærksom på den stigende bekymring omkring "de uforklarlige sundhedstilfælde, der har ramt amerikanske regeringsansatte og deres familier".

- Det her er en topprioritet for mig, udenrigsministeriet og ledere på tværs af hele USA’s regering, står der videre i brevet.