Udland

Kritikere frygtede det værste, men OL-boblen holdt næsten tæt

Mens coronasmitten har slået rekord i Japan, så er arrangørerne tilfredse med, at den er holdt nede i OL-byen.

De japanske arrangører ånder lettet op efter afslutningen på OL.

Coronasikkerheden omkring det store arrangement har virket så godt, at der er konstateret omkring 400 smittede inden for boblen, hvor sportsfolk, ledere og pressefolk er blevet testet næsten 600.000 gange i løbet af OL-dagene.

Det er en infektionsrate på 0,02 procent.

Det skal ses i forhold til, at smitten i Tokyo uden for den olympiske boble har været rekordhøj med over 5000 nye daglige smittetilfælde i den seneste uge.

- Før OL forventede jeg, at folk ville komme til Japan med mange forskellige varianter, og at Tokyo ville blive en gryderet af virus, så der ville opstå nye varianter i Tokyo. Men virus har slet ikke haft en chance for at mutere, siger forskeren Kei Sato fra Tokyos Universitet til nyhedsbureauet Reuters.

Der er flere grunde til, at det stort set er lykkedes at holde coronavirus ude af den olympiske by. For det første var omkring 70 procent af alle inden for boblen vaccineret. For det andet blev mange testet hver eneste dag, og for det tredje blev konkurrencerne gennemført uden publikum udefra.

- Det var en pakkeløsning. Det var hele pakken, der var effektiv. Det er den lære, som man kan tage med fra disse olympiske lege, siger Brian McCloskey, der har fungeret som arrangørernes toprådgiver i coronaspørgsmål.

Smitte med hjemmefra

Alle smittetilfælde inden for boblen skal nu analyseres i detaljer, men ifølge Brian McCloskey er den foreløbige vurdering, at næsten alle de 400 smittede bragte smitten med sig hjemmefra, og at kun ganske få blev smittet inde i den olympiske boble.

Den holdning deler de japanske myndigheder. Den japanske premierminister, Yoshihide Suga, har flere gange sagt, at den stigende smitte i Japan ikke har noget med afholdelsen af OL at gøre, skriver Reuters.

Til gengæld siger kritikere i Japan, at tv-transmissionerne fra OL-konkurrencerne har undermineret alle de anbefalinger, som den japanske befolkning har fået for at undgå smitte.

- Myndighederne har opfordret befolkningen til at blive hjemme og undgå kontakt til andre, mens atleterne samtidigt har skreget, omfavnet hinanden og klappet hinanden på skuldrene under konkurrencerne, siger Koji Wasa, der er professor i folkesundhed på Det Internationale Sundheds- og Velfærdsuniversitet i Tokyo.