Professor på Forsvarsakademiet: Sådan er Talibans strategi

Selvom Taliban endnu ikke har erobret de store byer i Afghanistan, kan det gå stærkt, siger Peter Viggo Jakobsen.

Erobringen af de to provinshovedstæder Sheberghan i det nordlige Afghanistan og Zaranj i sydvest, som Taliban-bevægelsen har indtaget de seneste dage, er et led i Talibans strategi for at erobre magten i hele Afghanistan.

Det siger Peter Viggo Jakobsen, professor på Institut for Stategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet.

- Deres strategi går på at tage yderområderne først. Vi har stadig ikke set dem tage store og vigtige byer som Kandahar eller at komme ind i Kabul, siger Peter Viggo Jakobsen til TV 2.

Men det er også vigtigt for Taliban på et tidspunkt at overtage magten i de befolkningstunge områder.

- Man vil ind og have fat i befolkningscentrene, og det har vi ikke oplevet endnu, siger Peter Viggo Jakobsen.

Kan svække regeringsstyrker

Men de hårde kampe og erobringen af flere byer kan svække de afghanske regeringsstyrker.

- Det er klart, der kan komme en svækkelse af kampmoralen hos de afghanske styrker, og så kan det lige pludselig begynde at gå hurtigt, siger Peter Viggo Jakobsen.

Og hvis de afghanske styrker begynder at miste kontrollen over de store byer til Taliban, er det vigtigt, at de danske myndigheder handler, hvis de vil beskytte de lokale ansatte.

- Det er også derfor, at hvis man vil til at overveje at evakuere folk, så skal man se at komme i gang. Det er præcis derfor, amerikanerne er gået i gang, og briterne har gjort det samme, siger Peter Viggo Jakobsen.

Mandag mødes udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) til et møde med Folketingets partier om, hvordan man kan hjælpe de lokalt ansatte i Afghanistan.

Regeringens tre støttepartier SF, De Radikale Venstre og Enhedslisten, kræver inden mødet alle de lokalt ansatte evakueret. De radikale anslår, at det drejer sig om 175. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har hidtil fastholdt, at deres sager skal behandles individuelt.

- Nogle vil relokaliseres, andre vil søge asyl i Danmark, nogle vil måske noget helt tredje, og der er det vigtigt, at vi behandler hver enkelt sag individuelt, sagde Jeppe Kofod fredag.