Udland

Militante rebeller erobrer UNESCO-verdensarvsby i fortsat mere blodig krig

Krigen har dræbt tusinder, sendt hundredtusinder ud i hungersnød og fordrevet millioner.

Siden november sidste år har en brutal krig raset i den nordlige etiopiske region Tigray, men krigen breder sig fortsat længere væk fra regionen.

Det står klart, efter den hellige by Lalibela, der ligger i naboregionen Amhara, er blevet indtaget af styrker fra Tigray-folkets Befrielsesfront (TPLF).

Det skriver BBC.

Lalibela er hjemsted for 11 berømte kirker, der er skåret direkte ud i klipper, og er et helligt sted for millioner af ortodokse kristne. Siden 1978 har byen været på UNESCOs Verdensarvsliste, og det amerikanske udenrigsministerium har opfordret tigrayanske styrker til at respektere områdets kulturarv.

400.000 i hungersnød

Beboere fra Lalibela er flygtet forud for krigens ankomst, og det er ikke uden grund. Krigen startede ganske vist i Tigray, men den har den seneste tid strakt sig langt videre, således at dens yderste front nu ikke findes langt fra den etiopiske hovedstad, Addis Ababa.

Konflikten har kastet 400.000 mennesker ud i hungersnød, mens yderligere 1,8 millioner mennesker er i fare, siger FN.

Tusindvis af mennesker er blevet dræbt, og omkring to millioner mennesker er fordrevet fra deres hjem i eller omkring Tigray. Både styrker fra TPLF og regeringen er af internationale organisationer blevet beskyldt for brud på menneskerettighederne og for krigsforbrydelser.

Fra regeringsparti til terroristorganisation

Konflikten har raset siden november sidste år, hvor regeringsstyrker og regionale styrker fra Tigray først kom i ildkampe med hinanden.

Krigens politiske baggrundstæppe er kompliceret, men bunder i forholdet mellem den etiopiske regerings magt over landets ti regioner og regionernes magt til selvbestemmelse.

Særligt problematisk har det forhold været i Tigray-regionen, der ligger på grænsen til Eritrea. Indtil november var TPLF nemlig partiet, der udgjorde Tigrays regionale regering, men siden da har Etiopiens regering betragtet TPLF som en terroristorganisation.

Desuden mener stærke kræfter i Tigray, at regionen skal have mere selvbestemmelse, end det er tilfældet i øjeblikket.

En del af de kræfter findes i TPLF, som er de oprørere, der nu har indtaget UNESCO-verdensarvsbyen Lalibela.