Udland

Brande omdanner Grækenland til "krudttønde": - Situationen er ude af kontrol

Det regner med aske og lugter kraftigt af røg i hovedstaden Athen, fortæller dansker på ferie i området.

I Grækenland er de brande, der har hærget i den seneste uge, nu så voldsomme, at de er "ude af kontrol".

Sådan lyder det i den græske avis Kathmirini fredag morgen.

Midt om natten måtte tusindvis af grækere således hastes ud af sengene og evakueres fra deres hjem i flere forstæder nord for Athen, mens flammerne fortsatte med at sprede sig i forskellige retninger.

Ifølge den græske premierminister Kyriakos Mitsotakis står landet lige nu over for en opgave uden fortilfælde, efter at mange dages hedebølge har "omdannet hele Grækenland til en krudttønde" - og intet i vejrprognoserne tyder på, at naturbrandene er ved at gå ud foreløbigt.

Mere end en uges hedebølge

Hedebølgen i Sydeuropa har i denne uge fået de græske temperaturer op på omkring 44 grader, og selvom temperaturen i disse dage falder lidt igen, ventes den i weekenden alligevel at komme over de 40 grader.

Samtidig nærmer naturbrandene sig med hastige skridt hovedstaden Athen, hvorfra flammerne på nuværende tidspunkt kan ses i horisonten omkring 30 kilometer uden for storbyen.

Torsdag brød 99 nye brande ud ifølge mediet Kathmerini, og det bringer det samlede antal brande op på 145. På nuværende tidspunkt kæmper flere hundrede brandfolk for at holde brandene nede og væk fra millionbyen.

Torsdag aften gik premierminister Kyriakos Mitsotakis på nationalt tv for at advare befolkningen om en "truende nat" med meget vind forude:

- Desværre har vi endnu ikke set det værste, sagde han til grækerne.

Han bad dem samtidig om at evakuere, hvis det bliver nødvendigt, og undgå unødvendige rejser i landet.

På øen Evia, som ligger i nærheden af Athen, blev beboerne torsdag aften advaret om brandene af øens kirkeklokker:

- Situationen er ude af kontrol, og flammerne er mere end 40 meter høje, udtalte den lokale borgmester, George Tsapourniotis.

I Athen har hedebølgen desuden fået myndighederne til at lukke delvist ned for populære turistdestinationer som det antikke Akropolis.

- Det regner med aske

Omkring 13.000 danskere har ifølge Udenrigsministeriet tilmeldt sig Danskerlisten i Grækenland – en liste, der giver de danske myndigheder et overblik over antallet af danskere, der befinder sig i udlandet på nuværende tidspunkt.

En af de danskere, der lige nu opholder sig i Athen, er Dorte Wimmer. Hun er på ferie med sin familie i den græske storby efter en uge på øen Santorini.

Og selvom hun og familien trives godt i varme, er hedebølgen stort set umulig at opholde sig i – og så har luften over storbyen været indhyllet i aske denne uge.

- Vi tog på rooftop bar på vores hotel tirsdag aften, men der regnede med aske, og tjenerne gik og tørrede aske af bordene hele aftenen, siger hun til TV 2 og fortæller samtidig, at hovedstaden lugter kraftigt af røg, når man går udenfor.

Dorte Wimmer og hendes familie, der rejser hjem til Danmark lørdag, oplever, at de er stort set de eneste på gaden, når de bevæger sig ud, og de få andre turister, der er, opholder sig primært inden for på hotellerne.

En farlig vejrkombination

Selvom man skulle tro, at hedebølgen i sig selv spiller en afgørende rolle for de voldsomme naturbrande, er det ikke tilfældet.

Det er nemlig en meget uheldig kombination af flere faktorer, der får flammerne til at hærge i Grækenland, fortæller TV 2 VEJRETs meteorolog Sebastian Pelt.

- Selvom 45 grader er meget, kan det ikke alene give brand. Men et cigaretskod eller et stykke glasskår, der reflekterer lyset, er nok. Og når der samtidig er mangel på vand og en høj temperatur, bliver naturen til en krudttønde, siger han.

Tilsætter man den vind, Grækenland oplever i disse dage, er det pludselig en meget farlig sammensætning – det giver nemlig kun yderligere næring til branden.

Ifølge Sebastian Pelt er der intet i prognoserne, der tyder på, at naturen har tænkt sig at hjælpe til med brandslukningen i den kommende tid. For der er hverken mindre vind eller mere regn på vej, siger han.

Desuden kan kortslutning i kraftværkerne også være med til at skabe gnister, og på den måde kan hedebølgen indirekte have spillet en rolle – det græske elnet har nemlig længe været under massivt pres, fordi behovet for nedkøling fra airconditionanlæg har været større under sommerens høje temperaturer.

Tidligere på ugen opfordrede de græske myndigheder befolkningen til at holde sit elforbrug på et minimum i et forsøg på at undgå et totalt kollaps af elnettet i landet.

Det er ikke kun i Grækenland, at naturbrandene raserer lige nu. Også i den sydvestlige del af Tyrkiet, som vender mod Grækenland, har voldsomme brande hærget og kostet flere menneskeliv.