Udland

Stor militærøvelse ved grænsen til Afghanistan: - Rusland sender et signal

Rusland har ingen planer om at gå ind i Afghanistan, men vil vise, de er klar, hvis Taliban skulle krydse grænsen, siger dansk ekspert.

Rusland indleder torsdag en omfattende militærøvelse med over 2500 tropper ved grænsen til Afghanistan.

Hver dag indtager Taliban et nyt distrikt og har omringet flere provinshovedstæder

SImi Jan, TV 2s korrespondent

Usbekistan og Tadsjikistan, der grænser op til Afghanistan, deltager også i øvelsen.

Militærøvelsen kommer, i kølvandet på at NATO og USA er i gang med at trække sig ud af Afghanistan, der i årtier har været plaget af krig og intern uro.

Taliban nærmer sig storbyer

Tilbagetrækningen har ført til, at den islamistiske organisation Taliban har generobret en lang række områder fra de afghanske regeringsstyrker.

I juli sad Taliban på 150 distrikter.
Taliban sad på 220 distrikter i begyndelsen af august.

Taliban nærmer sig nu også de største byer i Afghanistan, fortæller TV 2s korrespondent Simi Jan:

- Hver dag indtager Taliban et nyt distrikt og har omringet flere provinshovedstæder. Blandt andet Lashkar Gah, der er hovedstad i Helmand-provinsen, hvor de danske soldater kæmpede mod Taliban.

USA’s præsident Biden har sat 11. september som deadline for, hvornår de sidste amerikanske kamptropper skal have forladt Afghanistan.

- Taliban har sagt, de vil holde sig til distrikterne indtil 11. september, men derefter vil de gå efter provinshovedstæderne, siger Simi Jan.

Afghanere flygter fra uro

Talibans fremmarch kan skabe problemer for Rusland og andre lande i Centralasien, der grænser op til det uroplagede land.

Rusland frygter, at en nedbrudt grænsekontrol mellem Afghanistan og eksempelvis Tadsjikistan vil føre til øget våbensmugling i området.

Den seneste tids uro i Afghanistan har desuden betydet, at mange afghanere er flygtet over grænsen til Tadsjikistan.

Vil markere militær overlegenhed

Rusland har ingen planer om at gå ind i Afghanistan, men vil vise, de er klar, hvis Taliban skulle krydse grænsen mod Tadsjikistan.

Det siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Flemming Splidsboel til TV 2:

- Det handler om at sende et signal om militær parathed og overlegen styrke. Russerne er Taliban klart overlegne militært og har nogle meget mere avancerede våbensystemer. Det, vi ser i øvelsen her, er blandt andet kamphelikoptere, og Tadsjikistan har fået nye kampvogne.

Men som Vesten har lært gennem mange års krig i Afghanistan, så er avancerede våbensystemer og militært isenkram ikke nok til at vinde en krig i netop Afghanistan.

- Russerne ønsker at markere, at de på deres side af grænsen er klar med de her våbensystemer. At de har viljen til at bruge dem, hvis der skulle opstå et behov for en militær konfrontation, siger Flemming Splidsboel.

Danske soldater er ude

Sidst i juni bekræftede Forsvarsministeriet over for TV 2, at de sidste danske soldater havde forladt Afghanistan efter knap to årtiers dansk tilstedeværelse i landet.

De danske styrker blev trukket hjem, efter at USA og NATO besluttede at trække sine styrker ud.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) er der ikke længere behov for soldater i Afghanistan.

- Vi kan ikke blive ved med at have en militær tilstedeværelse alle steder i verden, hvor der ikke er demokrati, eller hvor deres samfund bygger på noget, som vi i de vestlige lande er uenige i, sagde Bramsen i juni måned.

Gennem de seneste 20 år i Afghanistan er 37 danske soldater faldet, mens 7 er døde som følge af sygdomme, ulykker eller anden årsag.